Техніка окупантів в українському Херсоні / скріншот

Будівництво Росією третьої лінії оборони на окупованих територіях півдня України не допоможе її військам при контрнаступі ЗСУ. У разі деокупації Запорізької області армія РФ опиниться в "котлі", варіантів дій у неї буде небагато.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, пише "Апостроф".

"Вони розглядають сценарій контрнаступу. Але треба розуміти, що від того, за якими саме напрямками буде здійснено цей контрнаступ, і який сценарій буде розглядатися, залежить, наскільки успішно вони зможуть використовувати ці лінії оборони", - пояснив експерт.

Відео дня

За словами Коваленка, окупантам загрожує оточення в разі наступу ЗСУ в Запорізькій області та звільнення Мелітополя і Бердянська. 

"У них буде досить невеликий вибір. Або вони будуть там залишатися і врешті-решт будуть здаватися в полон або будуть знищені. Або вони втечуть через той невеликий шлях, який у них залишатиметься, до тимчасово окупованого Криму. Іншого виходу у них вже не буде", - говорить аналітик.

Він підкреслив, що при отриманні західного озброєння українські захисники зможуть вражати ворожі склади з далеких відстаней, тому нарощування лінії оборони ворогові не допоможе.

"Я вважаю, що дуже скоро Збройні Сили України матимуть технологічну перевагу перед російськими окупантами. Тому вони можуть робити скільки завгодно цих ліній оборони, але будь-яка лінія оборони не вистоїть проти високотехнологічної та високоточної зброї, що знищує пункти управління, склади боєприпасів, паливно-мастильних матеріалів, з технікою й об'єкти з особовим складом. Так, вони можуть облаштовувати якісь лінії оборони. Але це не виключає того, що їх будуть знищувати з дуже великої відстані дуже високоточною зброєю. Тому вибір невеликий", - резюмував Коваленко.

Раніше в Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що окупанти будують третю лінію оборони на півдні України. Представник ГУР розповів, що в окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей українська розвідка бачить переміщення військ з Криму. На півострів вони йдуть транзитом з РФ.