Копання і біль: рятувальники розповіли, як діставали тіла вбитих росіянами в Ізюмі / фото ДСНС

Ексгумацію тіл з масових поховань в Ізюмі на Харківщині завершили. Із землі піднято 447 тіл українських воїнів та мирних мешканців. 

В ДСНС показали та розповіли, як відбувалася ексгумація.

"Ізюм. Тиждень безперервного копання і суцільний біль. Чоловіки, жінки, діти. Хрести, чорні пакети, невідомий чоловік. Номер. "Піду в рятувальники - буду людям допомагати". Допомагаєш...  вдягаєш захисний костюм, копаєш. Крізь втому, крізь пил і невимовний сум. Одного за одним, більше сотні чоловіків, жінок, дітей. Наш обов'язок - допомогти кожній жертві, яку вклала у цю братню могилу російська чума. Допомогти, щоб рідні могли поховати своїх близьких, а їх душі нарешті знайшли спокій", – пишуть рятувальники. 

Відео дня

В ДСНС наголосили, що 447 жертв російських загарбників, це "ще 447 причин помститися".

"І стільки ж причин ніколи не жалкувати, що обрав благородну та необхідну професію – допомагати людям", – додали рятувальники. 

Масові вбивства в Ізюмі

Ворог встановив тимчасовий контроль над містом на початку березня, а з 2 квітня Ізюм на Харківщині було повністю окуповано. Внаслідок інтенсивних обстрілів окупантів інфраструктуру міста було знищено, як і 80% житлової забудові. Впродовж кількох місяців місцеві мешканці жили в умовах залякування і терору, без електрики, води та газу. 

10 вересня місто було звільнено від окупантів українськими захисниками. Втрата цього важливого населеного пункту стала для росіян найбільшою поразкою після того, як навесні їх було вибито з Київської області. 

Відомо, що росіяни вбивали та катували мирних мешканців Ізюму. За пів року окупації, за даними місцевої влади, загинуло понад 1000 місцевих жителів. За словами омбудсмен Дмитра Лубінцея, за масштабами вбитих російськими окупантами людей в Ізюмі їхня кількість удвічі більша, ніж була в Бучі на Київщині.

Після звільнення у місті було виявлено 7 кладовищ, де поховані загиблі внаслідок російської агресії цивільні та військові. Серед вбитих – жінки та діти, подекуди – ціли родини. 99% вбитих – з ознаками насильницької смерті. Під час ексгумації тіл у лісі, де вбитих ховали самі окупанти, знайшли 11 тіл, які понівечені настільки, що неможливо встановити їхню стать. У вбитих були мотузки на шиї, переломи кінцівок, вогнестрільні поранення та ампутації.

Символом трагедії в Ізюмі стала фотографія вбитого чоловіка із синьо-жовтими браслетами. Вона належить бійцю 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" Сергієві Сові, який вважався безвісти зниклим з 19 квітня, його шукали протягом 5 місяців, але безрезультатно.

Вас також можуть зацікавити новини: