Юрист розповів, як вплине новий закон про мобілізацію на граничний вік призову / колаж УНІАН, фото УНІАН

У майбутньому мобілізація в Україні може зазнати суттєвих змін. Серед нововведень, які можуть зберегтися в новій редакції закону про мобілізацію, - введення базової військової підготовки та її вплив на граничний мобілізаційний вік. Юрист LCF Law Group Володимир Романчук на ZN.UA розповів, що може змінитися для юнаків 18 років і старше.

Так, він зазначив, що згідно із запропонованими нормами, після проходження запланованої до введення базової військової служби (БВС) потенційним мобілізаційним ресурсом також можуть стати чоловіки у віці 18-25 років.

"Відповідно до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", ця категорія вважається призовниками і підлягає тільки призову на строкову військову службу. А оскільки під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться, вони можуть приєднуватися до війська лише за власним бажанням. Виключення становлять тільки ті чоловіки до 27 років, які мають військово-облікову спеціальність", - пояснив юрист.

Відео дня

Водночас Романчук пояснив, що законопроектом передбачена ліквідація строкової військової служби. Саме замість неї і вводять обов'язкову базову військову службу для чоловіків у віці від 18 до 25 років. Але не відразу, як було в першій версії законопроекту, а з 2025 року.

Її проходитимуть у Збройних силах України та інших військових формуваннях для здобуття військово-облікової спеціальності. Після проходження базової служби громадяни призовного віку ставатимуть на облік як військовозобов'язані.

"А військовозобов'язані відповідно до чинних статей 22 Закону "про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" та статті 39 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" підлягають призову під час мобілізації. Тобто в подальшому такі громадяни можуть бути мобілізовані в армію до настання 25 років", - наголошується в статті.

У той же час, зазначив юрист, чоловіки 18-25 років можуть вибирати рік і період проходження базової військової служби до того, як їм виповниться 25 років. Таку підготовку проводитимуть у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних сил України, правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, а також у закладах професійної вищої та вищої освіти всіх форм власності — тобто всіх "післяшкільних" навчальних закладах зокрема.

Громадяни України, які не проходили військову службу до або під час навчання у ВНЗ, також проходитимуть базову військову службу. Отже, обов'язковість БВС поширюється не тільки на студентів, зазначає Романчук.

Мобілізація в Україні

Раніше речник міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm, сержант Збройних сил України Михайло Макарук заявив, що окупанти суттєво збільшили чисельність своєї армії, тому Україна повинна мобілізувати більше людей.

А Герой України, воїн "Азова" Лев Пашко солідарний з тим, що треба мобілізовувати з 18-ти років, оскільки "ніхто не народжений для війни".

Вас також можуть зацікавити новини: