ВВС Польщі / Wojsko Polskie

У Польщі вже почали говорити про можливість організації протиракетної оборони над західними областями України. Поки що на рівні екс-керівника Бюро Нацбезпеки Польщі Станіслава Козея, який висловив таку думку і запропонував офіційно аргументувати це "превентивним захистом, бо ракети летять у бік Польщі".

Водночас головним питанням у розгортанні такої протиракетної парасольки над частиною України буде виключно політична готовність Варшави, бо з технічної точки зору повітряні сили та протиповітряна оборона Польщі виглядає досить боєздатною.

Повітряні сили Польщі

Відповідно до бази даних військових потенціалів країн Military Balance від британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень, основою повітряних сил Польщі складають три ескадрильї F-16 Block 52+, а загальна кількість цих літаків - 48.  

Відео дня
F-16 Block 52 + на службі Польщі / Wojsko Polskie

Ці літаки, які мають сучасні РЛС, які здатні виявляти та супроводжувати малорозмірні цілі на фоні землі, такі, як крилаті ракети. А для їх знищення підійде не тільки далекобійна ракета повітря-повітря AIM-120 з дальністю польоту до 105 км, а й значно дешевша AIM-9 з дальністю пуску до 35 км, або взагалі гармата. 

Дальність польоту у конфігурації "повітряний патруль" чотири ракети "повітря-повітря" та підвісні паливні баки, відповідно до специфікації для F-16 Block 52+, становить 1750 км, або декілька годин патрулювання.

Також у Польщі на озброєнні залишаються 22 радянських МіГ-29, але всі запчастини та ракети до них Варшава вже передала Україні, тому ці літаки, скоріш за все вже зняти з бойового чергування.

МіГ-29 / Wojsko Polskie

До речі, ці радянські літаки Польща у будь-якому випадку планувала знімати з озброєння, замовивши найсучасніші винищувачі п’ятого покоління F-35A. Контракт від 2020 року на 32 машини потягнув на 4,6 млрд доларів. Але ці надсучасні літаки мають надійти, за початковим планом, не раніше 2024 року, а формування першої ескадрильї планувалось на рівні 2026 року. 

Наземний компонент протиповітряної оборони Польщі

Насправді для знищення крилатих ракет винищувачі є одним з найбільш ефективних засобів, бо фактично це мобільний засіб протиповітряної оборони. І це добре видно на прикладі Польщі, яка спочатку зосередилась на оновлені авіаційного парку, а лише потім почала працювати над посиленням наземного компонента протиповітряної оборони.

Зокрема Військо Польське має у своєму розпорядженні 17 одиниць С-125, один С-200 та 20 ЗРК "Куб". Всі ці комплекси розробки 60-х років, які мають вкрай обмежену боєздатність. Саме тому Польща у 2017 році замовила у США чотири батареї MIM-104 Patriot PAC-3+ у протиракетному варіанті, які обійшлись їй у 4,75 млрд доларів. А нещодавно замовила ще шість батарей.

ЗРК " Куб " / Wojsko Polskie

Але поки ЗРК навіть з першого замовлення до Польщі не доїхали, очікується, що це відбудеться до кінця цього року. А початкова готовність до бойового застосування має бути досягнута на рівні кінець 2023 - початок 2024 року.

Тобто повітряні сили Польщі, завдяки літакам F-16 вже можуть доволі ефективно здійснювати місії повітряного патруля у небі України. І таке братерське плече дозволить посилити концентрацію наших літаків та ЗРК в інших областях. Це дозволить значно збільшити кількість знищених крилатих ракет ворога та прикрити більшу кількість важливих об’єктів.

Водночас приклад Польщі добре демонструє, що розгортання повноцінної протиповітряної оборони, яка спирається на найсучасніші винищувачі та зенітні ракетні комплекси коштує близько 10 млрд доларів і декількох років від замовлення до розгортання на бойовому чергуванні.

Вас також можуть зацікавити: