Храпчинський оцінив, які ракети матимуть "українські" F-16 і куди дотягнуться / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото US Air Force

Коли Україна отримає західні винищувачі F-16, то зможе суттєво відігнати ворожу авіацію та завдавати ударів по стратегічно важливих об'єктах РФ.

Більш того, Київ може отримати літаки вже з ракетами дальньої дії, тобто зброєю, яка зможе долати відстань до тисячі кілометрів. Які цілі це потенційно розкриває для ЗСУ, уточнив експерт з авіації Анатолій Храпчинський в ефірі телемарафону.

"Якщо ми говоримо про використання F-16, то ми можемо їх використовувати як для захисту повітряного простору України, тобто безпосередньо від масованих обстрілів. Якщо говоримо про залучення цих літаків на лінії фронту, то тут слід зазначити, що ми зможемо суттєво відігнати ворожу авіацію. Тому що, наприклад, якщо брати F-16 в комплектації  Block 42, то він бачить на 300 км. Це набагато більше, ніж бачать російські літаки. І ми можемо казати про знищення їх на великих дистанціях", - пояснив експерт.

Відео дня

Він підкреслив, що в контексті ударів по РФ можна казати, як про стратегічні "ракетні" заводи ворога, так і про важливі аеродроми.

"Тут варто сказати, що якщо Єнс Столтенберг (генеральний секретар НАТО) дотримається обіцяних слів, що можна бути застосовувати по стратегічних об'єктах на території Росії ці ракети, то можемо говорити про знищення, наприклад, таких важливих заводів для РФ в Підмосков'ї, які виробляють ракети Х-101, Х-59, Х-69, яким Росія б'є по території України. Так само можемо говорити й про певні аеродроми стратегічної авіації, які перебувають в зоні досяжності цих ракет", - зазначив Храпчинський.

Також він акцентував, що не бачить якихось складнощів для навчання наших пілотів на винищувачах, "крім того, що це новітня техніка". "Це нові зразки, нові стандарти НАТО", - додав експерт.

Що казав Столтенберг про F-16

У лютому Столтенберг заявив, що коли Україна отримає F-16, то матиме право завдавати ударів по військових цілях РФ і за межами країни. Генсек НАТО додав, що кожен союзник вирішуватиме, чи постачати F-16 в Україну, і різні країни мають різну політику. При цьому він наголосив, що Росія веде проти України загарбницьку війну, і Київ має право на самооборону, включно з завданням ударів по законних російських військових цілях за межами країни.

Перші літаки F-16 від західних партнерів можуть надійти в Україну вже до літа, йдеться про шість одиниць. Водночас військовий експерт Петро Черник заявив, що ця кількість для початку - доволі непогано.

Вас також можуть зацікавити новини: