В Одеській ОВА назвали мету Росії щодо Придністров'я / фото Олексій Кравцов, УНІАН

Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук заявляє, що Росія має на меті створити у Придністров'ї плацдарм для можливих збройних провокацій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу.

За словами Братчука, Росія "намагається та давно намагалася створити в Придністров'ї певне джерело напруги, щоб відволікати сили оборони Одеси, підрозділи Збройних сил України, охорони державного кордону від тієї ситуації на сході".

Відео дня

"Росія має на меті створити певний плацдарм для можливих збройних провокацій з переростанням у ще одну гарячу точку, але вже на західних кордонах нашої держави", - додав він.

Водночас Братчук зауважив, що Придністров'я - це "проблема з проблем" для Молдови.

"Йдеться сьогодні начебто про можливу висадку російського десанту через аеропорт у Тирасполі. Там і злітна смуга готується до чогось. Певна активізація там відбувалася і відбувається. Сьогодні ми говоримо про військові збори. Військовими зборами можна проводити та часткову або повну мобілізацію того чоловічого населення, що ще є у Придністров'ї", - зазначив він.

Утім, за словами Братчука, відразу після першої провокації деякі придністровці "сіли на свої авто і почали рухатися і тікати з Придністров'я у бік Молдови, частина - в Україну, пояснюючи це тим, що в України є гарант - наші Збройні сили".

Загострення у Придністров'ї: що відомо

Як повідомляв УНІАН, 25 і 26 квітня сталися вибухи у будівлі "міністерства держбезпеки ПМР" у Тирасполі, у військовій частині в селі паркани, а також була підірвана вежа радіотелецентру "Маяк".

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України ці вибухи назвали провокацією, організованою спецслужбами Росії. Також українська розвідка повідомляла, що війська РФ мають намір завдати ракетного удару по Придністров'ю і готують в цьому регіоні провокації на травневі свята.

Раніше в РФ заявили, що під час другого етапу "спецоперації" в Україні російська армія планує встановити повний контроль над Донбасом, який дозволить створити сухопутний коридор до Криму, і контроль над півднем України, який надасть "ЗС РФ ще один вихід до Придністров'я, де спостерігаються факти утиску російськомовного населення".

За даними Генштабу ЗСУ, російські війська, що знаходяться на території Придністровського регіону Молдови, приведені в повну бойову готовність.

Президент Володимир Зеленський про готовність ЗСУ до можливої агресії РФ з території Придністров'я.

Вас також можуть зацікавити новини: