21 вересня Путін оголосив часткову мобілізацію / Reuters

Російський президент Володимир Путін підписав указ про надання студентам відстрочки від призову на військову службу в рамках часткової мобілізації.

Про це повідомляє Кремль.

Студенти очної та очно-заочної форми навчання, які здобувають першу вищу освіту, а також здобувають першу середню професійну освіту матимуть відстрочку за часткової мобілізації.

Відео дня

У законі РФ уточнюється, що ця відстрочка стосується тільки тих, хто отримує освіту відповідного рівня вперше.

Як писав УНІАН, після оголошення Путіним часткової мобілізації в багатьох містах Росії пройшли антивоєнні протести за участю переважно молоді.

Мобілізація в Росії

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про мобілізацію російських військовослужбовців, які перебувають у запасі. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що мобілізувати планують близько 300 тис. осіб.

У Міністерстві внутрішніх справ України прогнозують, що під час першої хвилі мобілізації в Росії можуть призвати близько 40-50 тис. резервістів, оскільки на більшу кількість просто не вистачить екіпірування.

У британській розвідці вважають, що Росії доведеться вирішувати логістичні та адміністративні проблеми, щоб зібрати 300 тис. військовослужбовців, які навряд чи стануть боєздатними протягом місяців. Експерти зазначають, що навіть ця обмежена мобілізація буде дуже непопулярною серед частини російського населення, і Путін бере на себе значний політичний ризик в надії створити необхідну бойову міць. Також наголошується, що цей крок фактично є визнанням, що Росія вичерпала запас добровольців, які готові воювати в Україні.

Видання "Нова газета. Європа" з посиланням на джерело в адміністрації Путіна повідомило, що засекречений пункт указу про мобілізацію дозволяє Міноборони РФ мобілізувати 1 млн осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: