Росія своїми діями і залякуваннями лише зміцнила НАТО / фото REUTERS

Найкраща мотивація увійти до блоку НАТО - це дії самої Росії та її президента Володимира Путіна. Окупація Криму в 2014 році і розв'язана війна на Донбасі відкрили скриньку Пандори. А повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022-го не просто підштовхнуло Швецію і Фінляндію, а буквально змусило Північноатлантичний альянс діяти швидко і рішуче.

Як йдеться у сюжеті FreeДом, в Кремлі тепер, зціпивши зуби, кажуть, що ні Швеція, ні Фінляндія не несуть для Кремля загрози. Звичайно, це лише хороша міна при поганій грі. 

"1300 км спільного кордону з НАТО, виявляється, це тепер не проблема для Росії, тому що у них немає територіальних претензій. А до України, виявляється, є. При цьому неучі з Кремля замовчують про окуповану Карелію, яка повинна належати Фінляндії. Після всіх цих агресивних дій і заяв РФ ніхто не вірить", - зазначають журналісти. 

Стрімке входження в НАТО Швеції і Фінляндії було неминучим. Мало хто пам'ятає, але в Держдумі РФ знайшлися депутати, які на повному серйозі в минулому році запропонували окупувати шведський острів Готланд. ВМФ РФ розгорнули навчання, а всі ми знаємо: де навчання Росії, там і до вторгнення недалеко. 

Тема України на саміті НАТО була головною. Коротко, лідери Північноатлантичного альянсу узгодили безпрецедентну допомогу і сприяння. Це - засоби безпечного зв'язку, паливо, засоби медицини, хімічні та біологічні засоби захисту, а також сотні портативних систем боротьби з дронами. 

"Парадокс - Путін весь час твердив про розширення НАТО і лякав цим свій народ. Зараз же він мимоволі домігся розширення НАТО і взявся заспокоювати всіх. А Альянсу він своєю політикою допоміг мобілізуватися", - підсумували журналісти.

Раніше генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Йєнс Столтенберг уникнув відповіді, чи можливий прискорений вступ України до Альянсу.

Вас також можуть зацікавити новини: