Заколот Пригожина вказав на слабкість путінського режиму  / скріншот

Заколот ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина у будь-якому разі став для України позитивним сигналом, погодився підполковник запасу, оглядач з питань міжнародної безпеки аналітичного центру регіонального співробітництва, військовий експерт Володимир Гулима в інтерв'ю Obozrevatel

Він пояснив, що виступ "вагнерівців" призвів до того, що цих підрозділів не стало на фронті. "Це для нас дуже позитивно. Адже, як би там не було, постійні штурми зеків, штурмові дії професійних "вагнерівців" додавали дуже багато клопоту нашим військам. Наші військові, які безпосередньо стикалися з ними, розповідали, що це дуже серйозний і дуже підступний противник. І те, що їх не стало на фронті, для нас дуже великий плюс", - сказав експерт.

Водночас з іншого боку, додав Гулима, це вказало на слабкість путінського режиму: "На мою думку, єдина сфера, де Росія досягла, напевно, космічних висот і вміння - це пропаганда і окозамилювання".

Відео дня

Гулима називає це "дуже позитивним сигналом" для тих західних партнерів, котрі все ще хочуть уникнути "подальшої ескалації".

"Цей факт має переконати їх в тому, що ресурсу в Кремля для цього, щонайменше, обмаль, а можливо, й зовсім немає", - зазначив Гулима.

Тоді як Росія, прогнозує експерт, може посилити ядерний шантаж, який триватиме "дуже довго". "Я сподіваюсь, що цей меседж дійшов до наших західних партнерів, що вони це усвідомили, і їхня підтримка буде посилюватися в необхідному для нас руслі", - додав Гулима.

Заколот Пригожина і вплив перевороту в РФ на війну в Україні - головне

24 червня 2023 року ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, який вже близько року відкрито конфронтував з військовим керівництвом РФ через нібито неефективне ведення війни проти України, наказав своїм найманцям "зупинити" міністра оборони РФ Сергія Шойгу і начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Протягом доби "приватна армія" "кухаря Путіна" зуміла захопити військові об'єкти Ростова і вступити у бої з регулярними військами РФ у Воронезькій області, внаслідок чого ВКС РФ зазнали суттєвих втрат.

Втім, до Москви Пригожин не дійшов. Уже ввечері 24 червня у результаті переговорів з Лукашенком і Путіним він зупинив колони і повернув їх назад у тилові табори

Наразі доля майбутнього ПВК "Вагнер" невідома, хоча військово-політичне керівництво Росії останніми ухваленими рішеннями натякнуло, що готове взяти під контроль "вагнерівців". Частину з бойовиків перекинуть на територію Білорусі.

Експерти ж наполягають, що у невдалого заколоту Пригожина насамперед політичні наслідки, оскільки це вдарило по авторитету й популярності самого Путіна. За словами керівника ГУР Кирила Буданова, найманці Пригожина не братимуть участі у війні.

Вас також можуть зацікавити новини: