Херсон має для росіян стратегічно важливе значення / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Росіяни в останні тижні стягують свої сили на південь, жертвуючи при цьому широким наступом на сході. Зараз у Херсонській і Запорізькій області вже зосереджено близько 30 батальйонних тактичних груп (БТГр), що становить близько 22 тисяч осіб, що, швидше за все, не фінальна цифра.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Опитані виданням аналітики і експерти вважають, що окупанти можуть піти в атаку, намагаючись просунутися до Миколаївської області або до Кривого Рогу. Куди б не рушили російські війська, до перспектив їх плану є великі питання.

Відео дня

Завдяки далекобійній артилерії та системам HIMARS наші захисники утримують на вогневому контролі основні переправи з лівого на правий берег. Це сильно ускладнює перекидання підкріплення і боєприпасів для окупантів.

ЗСУ точково "перфорували" два найважливіших мости - Антонівський автомобільний і Антонівський Залізничний - по них зараз неможливо проводити транспортування. Ще один міст у селі Дар'ївка, який веде через Інгулець від Нової Каховки до Херсона, знищений.

Окупанти хочуть рятувати обстановку, прокладаючи поромні переправи. Але вони також є легкою ціллю для наших військ. Досить вдарити тільки по одному з елементів споруди, щоб вивести його з ладу.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що як тільки противник закінчить перекидання військ на Правобережжя, ЗСУ обріжуть їх логістику і візьмуть під вогневий контроль спішно зведені нові переправи. Без регулярних поставок боєприпасів і палива це угруповання буде приречене.

"Навряд чи вони почнуть 5 серпня, як оголошували раніше, вже прозвучали дати 6-8 серпня. Тобто вони ще вагаються: наступати чи сідати в глуху оборону. Якщо вони таки підуть у наступ, то всього, що вони зібрали, вистачить десь на тиждень боїв. А якщо ще й порушити їм постачання, то може навіть і менше", - уточнив експерт.

Він упевнений, що 22 тисяч бійців, які ворог перекинув на Південний фронт, буде недостатньо для масштабного наступу. Така кількість живої сили, згідно з постулатами військової науки, навіть не можна назвати угрупуванням. Це посилений армійський корпус, який за звичайними нормативами може зробити одну операцію до 100 кілометрів. І це без втрат. А вони на цьому напрямку у агресора будуть, і точно чималі.

"Я думаю, що атака російських солдатів завершиться, так і не розпочавшись, тому що бойова робота українських артилеристів дасть свій результат. Навіть незважаючи на такі ресурси - 30 БТГр - плюс вони продовжують накопичувати там резерви - і Запоріжжя, і Миколаїв, і Кривий Ріг серйозно укріплені. Тому росіяни можуть намагатися що-небудь зробити, але не факт, що їм це вдасться", - уточнив екс-начальник прес-служби Генштабу, полковник ЗСУ Владислав Селезньов.

Раніше стало відомо, що Росія, схоже, вирішила скорегувати свої плани наступальної операції на Донбасі, відчувши потребу зміцнити угрупування на півдні.

Вас також можуть зацікавити новини: