"Приліт" центром Києва потрапив на відео / фото Еміне Джапарової

Російські окупанти вранці в понеділок, 10 жовтня, влаштували масовану атаку по містах України. Під удар потрапив й Київ.

Ракетна атака по Києву

Спочатку жителі столиці повідомили, що в Києві прогриміли три вибухи. Також з'явилися фото і відео з сильним задимленням в одному з районів.

Мер Києва Віталій Кличко підтвердив вибухи в Шевченківському районі.

Відео дня

"Кілька вибухів у Шевченківському районі - в центрі столиці. Всі служби йдуть на місця. Деталі пізніше", - йдеться в повідомленні в Telegram.

Крім того, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров написав у своєму Twitter про ракетний обстріл центру Києва.

Пізніше прес-секретар ДСНС Києва Світлана Водолага в коментарі "Суспільному" повідомила про жертви і постраждалих.

"Є травмовані і загиблі в результаті декількох влучень в Києві в різних місцях. Інформація уточнюється", - зазначено в повідомленні.

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас опублікував фото з місця інциденту в Києві, якому видно серйозну пожежу – горять автомобілі.

Момент удару по Києву потрапив у прямий ефір BBC.

За даними журналістів, по Києву потрапили дві ракети-одна з них впала на вулиці Володимирській біля пам'ятника Грушевському. Удар припав по дорозі, де в цей момент знаходилися цивільні автомобілі.

Через вибухи всі підземні станції метро Києва працюють як укриття. Рух поїздів по червоній лінії призупинено.

"Також тимчасово закрито пересадочний вузол "Театральна" - "Золоті ворота", - йдеться в повідомленні КМДА

Про відновлення роботи метрополітену буде повідомлено додатково.

Після вибухів жителі Києва повідомили про перебої з електрикою та інтернетом.

Вказано, що ще одна ракета потрапила в дитячий майданчик в одному з районів Києва.

Станом на 08:45 внаслідок обстрілу в Шевченківському районі загинули вісім осіб та 24 травмовані, виникла пожежа шести автомобілів та понад 15 авто пошкоджено. Залучено 30 осіб та шість одиниць техніки ДСНС.

У соцмережах публікують відео вибуху біля так званого "місту Кличка". Наразі не відомо, чи постраждала споруда.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що внаслідок обстрілу центру Києва пошкоджено будівлю філармонії, музеїв Ханенків та Шевченка.

Чи працює залізничний вокзал у Києві

В Укрзалізниці повідомили, що вибуховий пошкоджено центральний залізничний вокзал. Рух поїздів продовжується, висадка та посадка на поїзди здійснюється через підземні переходи.

"Вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівлі центрального вокзалу в Києві, проте вокзал працює, висадка та посадка на потяги проводиться через західний та східний підземні переходи, які одночасно виконують роль укриття", - йдеться у повідомленні.

"Укрзалізниця" також попередила про можливу затримку поїздів у західному напрямку через пошкодження контактної мережі.

"Резервні тепловози вже готуються забезпечити безперервний рух", - повідомили у прес-службі.

Повідомляється, що над Київською областю збили 6 ракет. Дві – між Здвижівкою та Бородянкою, та 4 – біля селищ Синяк та Гаврилівка. Як повідомив Бучанський міський голова, постраждалих, а також поразок інфраструктури немає, уламки ракет упали до лісу.

Яка ситуація в районах Києва

Київська міська військова адміністрація повідомляє про наслідки ракетних ударів по столиці:

  • Шевченківський район. 3 влучення по району. Пошкоджено проїзну частину. 6 автомобілів спалахнули, ще 15 пошкоджено. За попередньою інформацією 5 людей загинули, 24 травмовані. Також 2 влучення в різні об'єкти інфраструктури. Постраждали 3 особи;
  • Святошинський район. Потраплення до одноповерхової будівлі травмовано 3 особи;
  • Голосіївський район. 2 влучення в різні критичні об'єкти інфраструктури. Попередньо постраждала 1 особа;
  • Деснянський район. Влучення в об'єкт критичної інфраструктури. Попередньо постраждала 1 особа. Наслідки уточнюються.

Станом на 11:00 внаслідок обстрілу Києва постраждали щонайменше 30 людей. Точна кількість загиблих все ще уточнюється.

А так виглядає один із бізнес-центрів Києва.

Поки росіяни тероризують українців, жителі та гості Києва, які перечікують повітряну тривогу на станції метро "Нивки", співають.

Станом на 12:00 прес-секретар ДСНС Києва Світлана Водолага повідомила, що рятувальники працювали на шести точках, куди потрапили російські ракети. Внаслідок атаки, заздалегідь, загинули 5 людей, 47 постраждали, а також 12 людей врятували і 24 людей евакуювали з пошкоджених будинків.

Вибухи в Дніпрі

Кілька вибухів прогриміло кілька вибухів. Над містом піднімається дим.

false

Щонайменше п'ять вибухів чули під час повітряної тривоги. За попередніми даними, є прильоти. За словами очевидців, після вибуху почалася пожежа. Зокрема, повідомляється про "приліт" ракети в передмісті.

Згодом з'явилися фото наслідків удару по Дніпру. Поряд – сильно пошкоджений пасажирський автобус

Вибухи в Житомирі

"У Житомирі звуки вибухів! Не виходьте з укриттів!"- йдеться в повідомленні.

Вибухи в Хмедьницькому

Також відомо про звуки вибухів у Хмельницькому.

"Було чутно вибухи. Працює ППО. Бережіть себе! Залишайтеся в укриттях!" - написав у своєму Telegram-каналі голова Хмельницької ОВВА Сергій Гамалій.

Як передає "Суспільне Хмельницький", у деяких мікрорайонах міста зникло електропостачання.

Мер міста повідомив про удар по інфраструктурі, через що в місті немає електропостачання, не працює електротранспорт, призупинено водопостачання, не працюють світлофори.

Вибухи у Львові

У Львові та області вранці 10 жовтня прогриміли врзриви. У деяких районах міста зникло світло.

Вибухи в місті також підтвердив мер Андрій Садовий. За його словами, над містом працює ППО.

Тим часом у львівських Telegram-каналах повідомляють про масові проблеми з енергопостачанням.

Голова Львівської ОВ Максим Козицький повідомив, що зафіксовано влучення по об'єктах енергетичної інфраструктури.

"Офіційно: зафіксували удари по об'єктах енергетичної інфраструктури Львівської області. Більше інформації згодом", - вказано у повідомленні.

Він закликав мешканців Львівщини залишатися у укриттях. Є загроза нових ракетних ударів. При цьому місцеві жителі повідомляють про проблеми з електропостачанням та зв'язком у регіоні.

Пізніше мер міста Андрій Садовий повідомив, що через відсутність електрики тимчасово призупинено роботу міських ТЕЦ. Через це немає гарячої води.

Крім того, третина світлофорів міста теж не працює, тож після завершення тривоги на перехрестях працюватимуть регулювальники.

Станом на 11:00 Козицький заявив, що 15 ракет атакували Львівську область. Частина з них збила ППО.

Вибухи у Харкові

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що попередньо зафіксовано три прильоти по Харкову. Удари припали на об'єкт енергетичної інфраструктури. У деяких районах міста пропало світло, відсутнє водопостачання.

При цьому він зазначив, що фахівці обленерго, комунальники роблять все можливе, щоб відновити нормальну життєдіяльність Харкова.

Вибухи в Одесі

Про вибухи в Одесі повідомляють місцеві Telegram-канали. За попередніми даними, працює ППО. Є інформація про використання окупантами безпілотників.

Пізніше стало відомо, що в Одеській області ППО збила три ракети та п'ять іранських "мопедів". Як повідомили в ОВА, небезпека ударів повітря все ще залишається, ведеться бойова робота.

Вибухи на Сумщині

У Конотопі було чути вибухи. Голова Сумської ОВА закликав не писати про місця прильотів та залишатися у укриттях.

У всіх районах Сумської області проблеми зі світлом

Вибухи у Полтаві

Голова ОВА Дмитро Лунін повідомив, що у Полтавській області після вибухів перебої зі світлом та водою. Усі відповідні служби працюють.

Вибухи у Кривому Розі

У Кривому Розі працює ППО. Як повідомив начальник військової адміністрації Олександр Вілкул, є збиті ракети.

Після 12:00 він повідомив, що у Тернівському та частково Покровському районах міста немає електрики та води через руйнування об'єкта енергетичної інфраструктури.

"Попередні висновки обстеження – десь включимо швидко, десь – довше, алгоритм ясний, план ліквідації аварії введений у дію. Зберігаємо спокій, ми працюємо, зробити потрібно дуже багато. Підвезення води буде організоване автоцистернами", - йдеться у повідомленні.

Вибухи в Івано-Франківську

Голова Івано-Франківської ОВ Світлана Оніщук повідомила, що російські ракети потрапили до об'єктів критичної інфраструктури в області.

"Офіційно: зафіксували удари по об'єктах критичної інфраструктури в області", - йдеться у повідомленні.

Вона закликала жителів Івано-Франківської області залишатися у укриттях, оскільки є загроза нових ракетних ударів. Також глава ОВА просить не поширювати "ніяких фото, відео та припущень", щоб не допомагати ворогові.

Близько 13:30 мер міста Галич в Івано-Франківській області України повідомив про обстріл району Бурштинської ТЕС, яка з'єднує Україну з Угорщиною, Румунією та Словаччиною. Від неї йде експорт електроенергії до Європи.

Реакція Зеленського на атаку росіян

Президент Володимир Зеленський відреагував на масований ракетний обстріл України.

"229-й день нас намагаються знищити та стерти з лиця землі. Взагалі. Знищити наших людей, які сплять удома у Запоріжжі. Вбити людей, які їдуть на роботу у Дніпрі та Києві", - йдеться у повідомленні.

Він нагадав, що повітряну тривогу оголошено по всій Україні.

"Є попадання ракет. На жаль, є загиблі та поранені. Дуже прошу: не залишайте укриттів. Бережіть себе та своїх рідних. Тримаємося і будемо сильними", - підсумував президент.

Пізніше Зеленський звернувся до українців після масованої ракетної атаки.

"Ранок важкий. Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські "Шахиди". У них дві мішені. Енергооб'єкти – по всій країні. Київщина та Хмельницька, Львів та Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житормирщина, Кіровоградщина, Південь.

Вони прагнуть паніки і хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Друга мета – люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоби завдати більше шкоди", - заявив президент.

Він закликав українців перебувати у укриттях та дотримуватись правил безпеки.

"І завжди пам'ятайте, що Україна була до того, як з'явився цей ворог, Україна буде і після нього", - підсумував президент.

Також про ситуацію в Україні розповів Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що система ППО збила 41 ракету із 75 випущених Україною.

"Збройні сили роблять все можливе для захисту громадян", - підсумував головнокомандувач.

Крім того, в мережі з'явилася карта масованих ударів росіян по Україні

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що ракетні удари по Україні завдавалися з районів Каспійського моря та Нижнього Новгорода.

Вона зазначила, що росіяни з 6:20 ранку до 11:15 запустили 83 ракети містами України, 43 з яких збила система ППО.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив в ефірі телемарафону, що російські військові зранку 10 жовтня вдарили по Україні високоточними ракетами Х101, Х555, які запускають зі стратегічних бомбардувальників з Каспійського регіону, а також застосовують ракети "Калібр" з Чорного Моря, "Іскандер", "С-300" та "Торнадо".

Реакція посольства США у Києві на атаку росіян

Посольство США в Києві закликало громадян країни, які перебувають на території України, залишити країну, коли це буде безпечно через удари Росії, які становлять пряму загрозу цивільному населенню та цивільній інфраструктурі.

Вас також можуть зацікавити новини: