Російською ракетою знищено музей Григорія Сковороди / фото 2day.kh.ua

У Харківській області в ніч проти 7 травня внаслідок обстрілу військ Російської Федерації було знищено Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка.

Про це повідомили в Facebook селищної ради Золочева.

Внаслідок ракетного удару рашистів спалахнула сильна пожежа. 

Снаряд влетів під дах старовинного маєтку, спалахнула пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею, повідомило "Суспільне" з посиланням на голову Золочівської громади Віктора Коваленка. 

фото facebook.com/Золочівська селищна рада

Внаслідок обстрілу був поранений 35-річний син директора музею – він цієї ночі охороняв приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги та відправили до лікарні.

фото facebook.com/Золочівська селищна рада

Пожежу в музеї Сковороди загасили о 8:05 7 травня. Площа загоряння склала 280 кв. м.

"О 23 годині росіяни обстріляли музей Григорія Сковороди у Сковородинівці. Снаряд влучив просто в дах будівлі. На території перебував 35-річний чоловік, який наглядав за музеєм, на жаль, отримав поранення. Приміщення фактично знищене. На щастя, колекція не постраждала, її перемістили заздалегідь в безпечне місце", - в Telegram повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Окупанти можуть знищити музей, де останні роки життя творив Григорій Сковорода, і де був похований. Але вони не знищать пам’яті та наших цінностей! Віримо у Збройні Сили України, які мужньо обороняють Харківщину, та знаємо: перемога лише за нами!", - підкреслив Синєгубов.

Довідка УНІАН. Музей розташований у с. Сковородинівка. У маєтку XVIII століття, де останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. Цієї зими в Україні на державному рівні мають відзначати 300-річчя з дня народження українського філософа.

Як повідомляв УНІАН, раніше у тимчасово окупованому Мелітополі російські окупанти захопили міський краєзнавчий музей. Місцеві зрадники "допомогли" ворогу знайти місце, де зберігається скіфське золото.

Вас також можуть зацікавити новини: