РФ втратила більше 3200 танків / фото facebook.com_GeneralStaff.ua

Росія за рік бойових дій втратила практично всі свої танки, які були задіяні при вторгненні 24 лютого. Зараз ворог воює тим, що вдалося підняти зі складів і відправити на фронт.

Про це розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Так, згідно з останнім зведенням Генштабу ЗСУ, росіяни втратили вже 3258 танків. Водночас відома моніторингова група Oryx, яка веде підрахунки українських та російських втрат у техніці, задокументувала 1700 фактів знищення російських танків.

Відео дня

Олександр Коваленко підкреслює, що дворазова різниця між даними Генштабу ЗСУ та даними Oryx викликана різними методами підрахунку. При цьому прямого протиріччя між ними немає.

"Oryx формують свою базу даних використовуючи виключно візуально підтверджені втрати, тобто — фото і відео фактаж. Генштаб ЗСУ ж веде облік не тільки задокументованих фактів знищення техніки РОВ, а й використовує розвідувальну інформацію та доповіді підрозділів про знищення ворожої техніки, що не завжди мають можливості зняти підсмажений танк", – пояснює експерт.

Також Коваленко зазначив, що активісти Oryx самі неодноразово заявляли про наявність у них "сотень" фото і відео матеріалів, техніку на яких їм складно ідентифікувати. Що не скасовує самого факту її знищення.

Військовий експерт нагадує, що під час наступу ЗСУ в Харківській області проект Oryx поповнив свою базу даних великою кількістю російської техніки, яка місяцями іржавіла на базах, але раніше не потрапляла в фотооб'єктиви.

"Згідно з супутниковими знімками біля кордонів з Україною звалища з вивезеною, що не підлягає відновленню, технікою, обчислюються тисячами одиниць. І всі вони є на супутникових знімках, але в базу Oryx ніколи не потраплять, тому як вона формується за зовсім іншими правилами", – зазначає Коваленко.

Втрати російської армії в Україні

За даними Генштабу ЗСУ на ранок 10 лютого, загальні бойові втрати окупаційних військ РФ з початку повномасштабного вторгнення склали близько 135,7 тисячі осіб. Також агресор втратив 3258 танків, 2251 артилерійських систем, 6471 бойових броньованих машин, близько 600 літаків і вертольотів.

За даними британської розвідки, в останні тижні російські окупанти зазнали особливо важких втрат в районі Бахмута і Вугледара. При цьому успіх у них був незначним.

Вранці 10 лютого агресор зробив чергову спробу завдати масованого ракетного удару по Україні. З 71 крилатої ракети, випущеної окупантами, українська ППО перехопила 61 ракету.

Вас також можуть зацікавити новини: