Глобальна подія зі знищення літаків РФ виходить за рамки війни в Україні / фото Вікіпедія

Досвід українських зенітників щодо збиття російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 є цінним для американців і китайців. Про це заявив військовий експерт Defence Express Іван Киричевський в ефірі телеканалу "Еспресо".

За його слова, росіяни, які декларують протистояння з НАТО, намагаються копіювати доктрину альянсу у використанні авіації. Зокрема, коли тактична авіація для завдання ударів по наземних цілях підіймається в повітря тільки у супроводі літаків радіолокаційного дозору.

"І тут ще випливає другий глобальний момент, який виходить за рамки нашого театру бойових дій, і навіть нашої війни. Знання про те, як можна було збити літак, який літав понад півтори сотні кілометрів від лінії боєзіткнення, зараз можуть бути дуже цінні й для американських партнерів, і для китайців", – вказав експерт.

Відео дня

Він також додав, що США й Китай активно готуються до великої війни у Тихому океані, і подібні літаки будуть необхідні. Китай має кілька схожих літаків на російський А-50. Обидві сторони намагатимуться вибивати саме такі літаки.

"Раніше вважалось, що літаки радіолокаційного дозору, в усіх арміях, не є вразливі. Тому, що вони літають далеко від лінії боєзіткнення. Наразі виявилось, що є інструменти, як лінію боєзіткнення наблизити до таких специфічних літаків. Знання, які з'явилися у наших зенітників, принесуть нам бонуси", – додав Киричевський.

Знищення російського А-50

Вранці 15 січня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив про знищення ворожого літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22.

Авіаційний експерт Богдан Долінце проаналізував, наскільки складною була операція по знищенню російських літаків над Азовським морем, а не над суходолом, а також оцінив орієнтовні втрати у грошовому еквіваленті, яких було завдано РФ.

Проросійські канали стверджують, що літак потрапив під вогонь російської ППО. В результаті могли загинути 11 або 12 військових льотчиків. Але західні ЗМІ заявляють, що росіяни навмисне запустили фейк про збиття власною ППО.

Вас також можуть зацікавити новини: