"Вагнерівці" зізнаються у колосальних втратах на війні проти України / фото ua.depositphotos.com

Журналісти записали інтерв'ю з колишніми ув'язненими з Росії, які потрапили в полон ЗСУ. Двоє були завербовані групою "Вагнер", троє – Міноборони РФ.

В інтерв'ю "Донбас. Реалії" один з полонених розповів, що просидів майже 15 років за крадіжки та викрадення авто. Другий екс-ув'язнений з Ростовської області теж говорить, що був за ґратами за крадіжку, у нього був термін 6 років, не досидів 4.

Третій полонений - Едуард з Костроми, він відбував термін за крадіжку машин. А Олег з Далекого Сходу потрапив до в'язниці через те, що вбив наркоторговця.

"Народився в місті Донецьк, у 2020 році мене засудили, відбував покарання в Челябінській області. У жовтні до нас приїхав Євген Пригожин, провів бесіду із засудженими. Він пояснив, що інтереси РФ і російського народу на Донбасі "ущемлені", запропонував брати участь в "СВО". Натомість пообіцяв помилування, зарплату - 220 осіб у нас погодилися", — ділиться один з полонених.

За його словами, в ході співбесіди якась частина "відсіялася", на війну в Україну поїхали 120 осіб.

Як зізнається один з екс-зеків, їм видали форму, привезли в Луганськ, але там все виявилося по-іншому, ніж їм обіцяли. Їх одразу перекинули на "передок".

Деякі все ж розповідають, що підготовка була - за словами одних полонених, вона тривала півтора місяця, їх навчали штурмових дій; інші кажуть, що їх готували до боїв лише два тижні. Окупанти не називають ні імен командирів, ні інструкторів.

"Ми пішли на штурм позицій ЗСУ, потрапили під перехресний вогонь, групу знищили, командира поранили, я опинився в полоні", — зізнається один з "вагнерівців".

Другий загарбник каже, що їх відправили з автоматами на штурм, у деяких було по 6 магазинів, у деяких навіть неповних. У них, за його словами, не було ні рацій, ні будь-яких інших гаджетів.

"З 12, напевно, нас 6 вижило. Про трьох ми взагалі нічого не знаємо", - згадує окупант.

"Я в ПВК "Вагнер" служу, там не те, що десятки, це сотні трупів, це тисячі трупів... Ти йдеш, повзеш по комусь, він тільки що людиною був. У мене з групи 8 осіб загиблих, а група всього 10 осіб, ось уявіть масштаб", — говорить "вагнерівець".

"Вагнерівці" на війні в Україні

Восени 2022 року фінансист і ватажок ПВК "Вагнера" Євген Прихожин сам активно їздив колоніями з метою вербування ув'язнених на війну в Україну. 

"Вагнерівці" стали "гарматним м'ясом" у боях в Україні, адже їх відправляють на війну без зброї та підготовки. 

Нещодавно журналісти ВВС виявили вже сім кладовищ ПВК "Вагнера", на яких загалом поховано щонайменше 995 осіб. При цьому кладовища стрімко розростаються.

Вас також можуть зацікавити новини: