Болгарія може ремонтувати весь спектр радянської бронетехніки / фото ua.depositphotos.com

Болгарія могла б передати Україні свої літаки МіГ-29, а також допомагати з виробництвом снарядів радянського зразка та ремонтом бронетехніки.

Як сказав експерт Defense Express Іван Киричевський в ефірі Еспресо, болгари мають чимало заводів, де можна ремонтувати техніку.

"Болгарія може навіть зараз не погодитись на передачу С-300. Чому вони ще взимку не вирішили розмінюватися на NASAMS? С-300 нам би треба віддати зараз - незалежно, чи це грудень 2022 року, чи липень 2023 року. NASAMS Болгарія може отримати не раніше 2025 року, там і зараз черга розписана. Це ще без поправок на ті пакети військової допомоги, які нам можуть готуватися. Це ще може бути додатково років 5", - сказав експерт.

Відео дня

Він розповів, що може бути з болгарами у технічно-військовій співпраці зараз.

"По-перше, у Болгарії дуже великі потужності щодо виробництва снарядів радянських калібрів - не тільки 152-мм, а й 82-мм міни, 100-мм снаряди, які нам теж потрібні до деяких типів гармат. Болгарія може ремонтувати весь спектр радянської бронетехніки, зокрема танки Т-72. У них також добігає кінця строк служби їхніх МіГ-29 - відповідно, комплектуючі до цих літаків у великих кількостях нам потрібні завжди", - додав Киричевський.

На думку експерта, якщо вдасться знайти взаємовигідні умови, щоб болгари свої старі літаки віддали нам як донорів запчастин - це теж гарний варіант.

"Судячи з деяких новин про F-16, вони буквально завтра не будуть. МіГ-29 ми  ще будемо експлуатувати ще певний час - чим більше запчастин, тим краще. Якщо з цим допоможуть болгари, то чому б і ні. Це питання, яке варте візиту глави держави як Верховного головнокомандувача", - підсумував він.

Візит Зеленського до Болгарії

Володимир Зеленський прибув до Болгарії 6 липня на запрошення місцевого уряду. 

На початку червня у Болгарії було створено новий уряд, який на чолі із прем’єром Ніколаєм Денковим висловився на підтримку України.

Однак, президент Болгарії досить неоднозначно висловлювався щодо надання Україні озброєння для оборони від російської агресії.

Нещодавно Болгарія оголосила про новий пакет військової допомоги для України.

Вас також можуть зацікавити новини: