Українські артилеристи вимушені перейти до точкових обстрілів / t.me/V_Zelenskiy_official

Українські артилеристи через брак боєприпасів більше не можуть вести вогонь навмання, натомість змушені вибирати лише конкретні підтверджені цілі, у яких впевнені.

Як пише Business Insider, Росія зберігає перевагу в артилерійських боєприпасах з початку війни і за останні місяці ця перевага лише зросла - Україна зараз випускає лише 2 000 снарядів на день, тоді як Росія - 10 000 снарядів на день.

За словами старшого радника "Центру стратегічних і міжнародних досліджень" Марка Канчіана, таке обмеження кількості боєприпасів означає, що Україна змушена дедалі більше визначати пріоритети для своїх цілей.

Відео дня

"Для артилерії це означає - не стріляти по підозрілих російських цілях, а вести вогонь лише по відомих позиціях", - сказав Канчіан в інтерв'ю Business Insider.

За його словами, нинішні запаси боєприпасів дозволяють українським військам вести вогонь лише по прямих і підтверджених загрозах, що перешкоджає довгостроковій обороноздатності, оскільки українці змушені економити снаряди з єдиною метою - стримувати росіян.

Як зазначив ще один аналітик, Саймон Майлз, артилерія потрібна для придушення ворога – "не лише для того, щоб вбивати захисників, але й для придушення інших, хто може прийти їм на допомогу".

Відповідно безпосередні наслідки українських проблем з боєприпасами, ймовірно, посилюватимуть труднощі, з якими зіткнулася Україна під час невдалого контрнаступу минулого року

"Без артилерії вони не зможуть маневрувати, - сказав Майлз. - "Це означає, що їм буде набагато важче займатися відвоюванням території".

За словами Майлза, значна увага до боєприпасів як для Росії, так і для України походить від старої радянської військової доктрини, яка орієнтована на артилерію. Росія, зокрема, покладається на переважну кількість артилерії для боротьби з українською обороною.

Снарядний голод в Україні

Раніше міністр оборони України Рустем Умєров написав листа до європейських партнерів де заявив, що українським військам критично бракує боєприпасів. Ворог випускає втричі більше снарядів, ніж Сили оборони. Зазначається, що Україні необхідно 200 тисяч 155-мм снарядів на місяць. 

Україна намагається замінити таку нестачу боєприпасів, масово випускаючи безпілотники. Однак, як зазначав ветеран АТО Євген Дикий, дрони можуть доповнити артилерію, але повністю замінити її не зможуть.

Він пояснив, що артилерія б'є на зовсім іншу відстань, і вага FPV-дрона набагато менша, ніж вага тільки однієї бойової частини артилерійського снаряда.

Вас також можуть зацікавити новини: