ЗСУ здатні вийти на держкордон України після поставок Abrams, заявив Роман Світан / Фото-US Army

Військовий експерт Роман Світан прокоментував заяву глави Пентагону Ллойда Остіна про те, що США готові зняти зі свого озброєння танки Abrams та передати Україні, не очікуючи нового виробництва. 

Під час ефіру з телеведучим Олексієм Ліхманом він підтвердив, що Вашингтон дійсно готовий передати Києву танки Abrams, але в більш ранній модифікації, а не в другій (останню нам планували передати аж в наступному році). 

Світан зазначив, що це більш вигідний для України варіант, адже танків старої модифікації Abrams на озброєнні США - багато, а за своїми можливостями вони глобально не відрізняються від сучасного варіанту - працюють приблизно на рівні німецьких танків Leopard 2, говорить експерт. 

"Так як нам потрібні Abrams вже "вчора", а їх тільки дадуть "завтра", то це оптимальний варіант", - вказав він. 

Військовий експерт каже, що танки Abrams, швидше за все, не встигнуть доставити в Україні до початку повномасштабного контрнаступу ЗСУ: "вони підійдуть в розпал наступу, коли ми вже будемо заходити в Крим", - вважає Світан.

Далі, після отримання військової допомоги, ЗСУ зможуть вийти на держкордон України за рахунок одного руху.

"Нам передають достатню кількість сил і засобів, щоб ми одним ударом, одним наступом, вийшли на держкордон України", - вказав він. 

Коли ЗСУ деокупують Крим - прогнози експертів

Нагадаємо, що наразі питання звільнення українського Криму - важливий інфопривід серед ЗМІ та експертів на тлі чуток про швидкий початок масштабного контрнаступу ВСУ.

За словами колишнього радника голови ОП Олексія Арестовича, ворог може остаточно "видихнутися" на полі бою вже наприкінці квітня - це "розв'яже руки" для початку наступальних маневрів української армії. 

Зі свого боку військовий експерт Роман Світан також казав, що теплий сезон може стати "золотим" періодом для звільнення Криму. За його словами, це станеться не раніше квітня, можливо, Генштаб України прийме рішення почекати до 9 травня. 

Вас також можуть зацікавити новини: