Раніше омбудсмен Денісова писала, що чоловікам призовного віку заборонили виїжджати з ОРДЛО / REUTERS

Ватажок підконтрольних Кремлю терористів "ДНР" Денис Пушилін, а услід й ватажок російських найманців Леонід Пасічник підписали "укази" про всезагальну мобілізацію.

Відповідні "документи" поширили російські пропагандистські сайти.

"Сьогодні мною підписано "указ" про всезагальну мобілізацію. Звертаюся до всіх чоловіків "Республіки", які можуть тримати у руках зброю, стати на захист своїх родин", - заявив Пушилін на пропагандистському ролику, імовірно, записаному того ж дня, що й відео про негайну евакуацію населення.

Відео дня

Йдеться про "наказ" прибути у "військові комісаріати" усім чоловікам окупованої частини Донецької області нібито через "безпосередню загрозу агресії проти "ДНР" з боку Збройних сил України.

ОНОВЛЕНО 9:02. Російські пропагандисти також опублікували аналогічний "указ" ватажка терористів "ЛНР" Валерія Пасічника: "З метою створення умов для відбиття агресії проти "ЛНР", приведення "народної міліції ЛНР" й інших "військових" формувань у повну бойову готовність, а також гарантованого їхнього укомплектування особовим складом згідно зі штатом воєнного часу, "постановляю" оголосити на території "ЛНР" загальну мобілізацію".

Чоловікам від 18 до 55 років заборонили виїзд за межі так званої "ЛНР". "Указом" підтверджується відбирання транспортних засобів громадян "для потреб оборони".

Загострення на Донбасі

18 лютого ватажки підконтрольних Кремлю терористів "ЛДНР" заявили про негайну евакуацію жінок і дітей з ОРДЛО в Росію. Після чого слідувала низка вибухів на непідконтрольній Україні території.

Як з’ясувала громадськість, відеоролики терористів Пасічника і Пушиліна були записані за кілька днів до ескалації на сході.

Ввечері того ж дня американський президент Джо Байден, виступаючи у Білому домі з оновленими розвідданими про пересування військ РФ, заявив, що впевнений у тому, що Путін вже ухвалив рішення про вторгнення до України найближчими днями чи тижнями.

Ескалація на Донбасі сталась на тлі зростання загрози вторгнення з участю майже 200 тисяч військових РФ, зосереджених навколо України.

У вчорашніх провокаціях бойовики звинуватили Збройні сили. Секретар РНБО Олексій Данілов закликав не вірити російським найманцям і вчергове наголосив, що Україна не збирається наступати на окуповані території.

Вас також можуть зацікавити новини: