Фото: REUTERS

Аналіз супутникових знімків The New York Times спростовує заяви Росії про те, що вбивство мирних жителів в Буча сталося після того, як її солдати покинули місто.

Коли на вихідних з'явилися зображення тіл загиблих мирних жителів, що лежать на вулицях Бучі — у деяких зі зв'язаними руками, у деяких з вогнепальними пораненнями в голову — Міністерство оборони Росії заперечувало свою причетність. Так, Міністерство припустило, що тіла були нещодавно викинуті на вулиці після того, як "всі російські підрозділи повністю пішли з Бучі" приблизно 30 березня.

Росія заявила, що зображення були "черговим розіграшем", і закликала до екстреної наради Ради Безпеки ООН з приводу того, що вона назвала "провокаціями українських радикалів" в Бучі.

Відео дня

Але огляд відео та супутникових знімків The Times показує, що багато мирних жителів були вбиті більш як три тижні тому, коли російські військові контролювали місто.

На одному відео, знятому членом місцевої ради 2 квітня, видно безліч тіл, розкиданих по вулиці Яблонській в Бучі. Супутникові знімки, надані The Times компанією Maxar Technologies, показують, що принаймні 11 з них перебували на вулиці з 11 березня, коли Росія, за її власними словами, захопила місто.

Щоб підтвердити, коли з'явилися тіла і коли, ймовірно, були вбиті мирні жителі, група візуальних розслідувань в The Times провела аналіз супутникових знімків до і після. На знімках видно темні об'єкти розміром з людське тіло, що з'являлися на вулиці Яблонській в період з 9 по 11 березня. Об'єкти з'являються точно в тому ж положенні, в якому тіла були виявлені після того, як українські сили повернули Бучу, як видно з кадру від 2 квітня. Подальший аналіз показує, що об'єкти залишалися в такому положенні більше трьох тижнів.

Деякі з тіл були поруч з чимось на зразок ударної воронки. Інші знаходилися біля кинутих машин. Три тіла лежали поруч з велосипедами. У деяких руки зв'язані за спиною білою тканиною. Тіла були розкидані більш ніж на півмилі по вулиці Яблонській.

На другому відео, знятому на вулиці Яблонській, видно ще три тіла. Одне лежить поруч з велосипедом, інший біля кинутої машини. На супутникових знімках видно, що кинуті машини і труп, що лежить поруч, з'являються між 20 і 21 березня.

Обережно! Знімки та кадри 18+

Нагадаємо, ЄС готовий направити в Україну слідчих через військові злочини РФ у Бучі. Рада ООН займеться розслідуванням військових злочинів РФ в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: