У ТКГ продовжують блокувати процес переговорів про взаємнє звільнення утримуваних осіб / фото ОП

У Тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі продовжують блокувати процес переговорів про взаємне звільнення утримуваних осіб.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це йшлося під час чергового засідання ТКГ, яке відбулося сьогодні у форматі відеоконференції.

Зазначається, що в межах робочої групи з гуманітарних питань українська сторона виконала всі необхідні процедури, надавши ОБСЄ інформацію про утримуваних осіб, яких запитує інша сторона в рамках взаємного звільнення.

Відео дня

В Офісі президента наголосили, що Україна вже понад місяць очікує на інформацію про стан та місцеперебування запитуваних осіб, утримуваних на тимчасово окупованих територіях.

Читайте такожУ Зеленського анонсували новий обмін полоненими

Координатор від ОБСЄ Тоні Фріш закликав усіх учасників завершити процес обміну списками на взаємне звільнення утримуваних осіб та зняв з розгляду інші питання через блокування переговорного процесу з політичних мотивів.

Водночас, представник окремих районів Луганської та Донецької областей України у складі української делегації Денис Казанський звернувся до інших учасників переговорів із закликом розблокувати процес взаємного звільнення утримуваних осіб, "зважаючи на тяготи, які переживають люди, що перебувають в ув'язненні".

Повідомляється, що у межах групи з політичних питань сторони обговорили можливості розблокування процесу перемовин, однак представники РФ у ТКГ наполягають на внесенні змін до постанови Верховної Ради України №795 від 15 липня 2020 року, у якій зокрема йдеться про неможливість проведення виборів на окупованому Донбасі.

"Українська сторона неодноразово проявляла конструктивну позицію. Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук нагадав, що він направив до Верховної Ради листа щодо можливості розглянути відповідність згаданої постанови Мінським домовленостям і зараз очікує відповіді від українського парламенту відповідно до регламенту. Втім, російська сторона продовжує відкладати більшість питань порядку денного та переносить їхній розгляд", - йдеться в повідомленні.

Кравчук зазначив, що розгляд його звернення українським парламентом передбачає низку процедур, виконання яких потребує часу.

Зазначається, що українська делегація "не сприйняла спроби російської делегації давати оцінку діяльності ВР, уряду та президента України".

"ТКГ не правомочна оцінювати діяльність будь-якого уряду. Це не є компетенцією ТКГ", - зазначив Кравчук.

Обмін полоненими та вибори на окупованих територіях

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • 19 серпня на засіданні ТКГ Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.