Генерал Марк Хертлінг назвав проблеми української та російської армій / фото УНІАН, Євгеній Кравс

Україна може перемогти у війні з Росією, яка досі не має необхідної кількості військ для виконання поставлених завдань.

Про це в інтерв'ю Wiener Zeitung заявив колишній командувач армією США у Європі генерал Марк Гертлінг. Він також відзначив деякі проблеми, з якими може зіткнутися українська армія.

"Україна може виграти цю війну. Звичайно, президенту Володимиру Зеленському та українському народові вирішувати, що вважати перемогою. Однак, як сторонній спостерігач, я визначаю перемогу як відвоювання всіх окупованих територій, включаючи Крим", - сказав Гертлінг.

Відео дня

Він зазначив, що російські війська спробують посилити свої можливості за рахунок мобілізованих, проте в них є проблеми із навчанням і екіпіруванням нових солдатів.

"Російська армія погано навчає своїх солдатів... Подальші хвилі мобілізації точно можуть вплинути на ситуацію на полі бою. Є стара військова приказка, що кількість має свою якість... Але навіть якщо Путін отримає 300 тисяч осіб, залишається питання, як ці нові солдати будуть навчені й екіпіровані для роботи на передовій. Однак і такий натовп може мати перевагу. Востаннє ми бачили це в битвах за Бахмут і Соледар", - сказав Гертлінг.

Американський генерал також вважає, що російські солдати й офіцери не були належним чином готові до конфлікту високої інтенсивності й не здатні досягати виконання стратегічних завдань.

"Я був на багатьох російських маневрах і навчаннях у мирний час, і солдати не готові до конфлікту високої інтенсивності, в якому доктринально повинна брати участь російська армія. Однак найважливіший досвід, який я отримав у цьому відношенні, коли мав справу з росіянами як головнокомандувач армії США в Європі, стосується культури лідерства. Те, як влаштована російська армія всіх рангів - від генералів до офіцерів і рядових - не здатна вести складний загальновійськовий бій і діяти на тактичному рівні так, як це було б необхідно для досягнення стратегічних цілей", - говорить Гертлінг.

При цьому з проблемами зіткнеться й українська армія. Серед таких Гертлінг виділив втому солдатів, які "змушені вбивати майже без перерви", і Україна не може знизити навантаження цим підрозділам і зменшити кількість бойових завдань. "Такого поєднання психологічних і фізичних навантажень у солдатів ми не бачили з часів Другої світової війни", - говорить він.

"З російського боку багато мобілізованих для посилення військ. Україні буде складно не тільки підготувати свої війська, а й одночасно інтегрувати безліч нових систем озброєння, з якими солдати не знайомі. Але хороша новина полягає в тому, що українська армія виявилася дуже здатною в цьому відношенні", - додав Гертлінг.

Говорячи про розвиток подій в найближчі місяці генерал вважає, що українські війська спробують відвоювати території на південному сході, зокрема на Донбасі, а також перекрити росіянам логістичні шляхи з Криму.

"Я думаю, ми побачимо наступальні операції на південному сході й більш дрібні тактичні зіткнення на Донбасі, щоб відвоювати територію. Але основні зусилля, імовірно, будуть спрямовані на те, щоб перекрити російські логістичні потоки, що йдуть із Криму", - зазначив Гертлінг.

Війна в Україні - останні новини

Як повідомляв УНІАН, офіційні особи США і заходу закликають Україну переключити свою увагу із жорстоких багатомісячних боїв у Бахмуті на пріоритетний потенційний наступ на півдні. Однак неясно, чи готовий президент Володимир Зеленський відмовитися від Бахмута. За словами джерел CNN, президент України вважає, що утримання Бахмута дасть нашій країні більше шансів повернути собі весь Донбас.

Своєю чергою, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що російський диктатор Володимир Путін готує новий наступ у війні проти України. Столтенберг підкреслив, що єдиний шлях до тривалого миру полягає в тому, щоб дати зрозуміти Путіну, що він не виграє на полі бою.

Тим часом, у Міноборони України відзначають, що російські окупанти посилюють тиск на Бахмутському та Вугледарському напрямках. Там тривають важкі бої. Противник кидає в бій значну кількість особового складу, озброєння і військової техніки, намагаючись прорвати нашу оборону, несе значні втрати, але не відрікається від своїх планів.

Вас також можуть зацікавити новини: