Філіп Карбер висловився про мобілізацію в Україні / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Триває війна в Україні проти РФ, і 80% професійних українських військових, які пішли на фронт, коли РФ розпочала війну у 2014 році, більше немає. В Україні мобілізацію потрібно почати до того, як потреба стане критичною.

Про це заявив президент американського аналітичного фонду "Потомак", військовий експерт та екс-радник Маргарет Тетчер Філіп Карбер в інтерв'ю "Голосу Америки". "Українці вирішили не призивати багато молоді. І на те є свої причини. По-перше, у них є досвідчені військові. Мені вже набридло, що люди говорять, мовляв, у них військові радянського зразка. Це нісенітниця, українці мають чудових офіцерів. Я не зустрічав жодного офіцера вищого рівня, під командуванням якого я б або хтось з моїх хлопців не пишався служити. Це не означає, що всі вони ідеальні чи генії", - заявив він.

За інформацією Карбера, 80% професійних військових, які пішли на фронт, коли РФ розпочала війну, у 2014 році більше немає. "Офіцерів і військовослужбовців, які пішли воювати, коли Росія розпочала цю війну у 2014 році, залишилося лише 20%. Тобто 80% професійних військових так чи інакше вже немає, вони недоступні", - сказав експерт.

Відео дня

За його словами, зараз перед Україною постав важкий вибір, чи призивати велику кількість цивільних, які не мають військового досвіду, багато з яких не хочуть йти воювати. Однак, вважає експерт, якщо не почати мобілізувати людей зараз - може бути надто пізно.

"Якщо справді влітку у вас почнеться маневрова війна в степах у районі, який я описую, - на схід від Дніпра та на південь від Полтави, можливо, навіть на вулицях Харкова, - якщо це станеться, і тоді ви раптом почнете мобілізовувати людей - ви буквально пускатимете тіла на вітер. Тож мобілізацію треба почати до того, як потреба стане критичною. І навіть, якщо ви розпочнете зараз, вже буде важко отримати достатньо добре навчених людей своєчасно", - сказав Карбер.

В центрі уваги Україна - мобілізація може змінитися

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за урядовий законопроект про мобілізацію. Його підтримало 243 народних депутати.

27 лютого у комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки відбулося перше засідання, де розглядали правки до законопроекту про мобілізацію. Загалом подано 4195 правок. Комітет не підтримав норму про обмеження прав людей судами. Йдеться про блокування рахунків та обмеження виїзду людей за кордон. Проте усі норми дискусійні, тож наразі мова про попереднє голосування.

До прикладу, оскільки у Кодексі про адміністративні правопорушення чи Кримінальному кодексі є статті щодо відповідальності за порушення мобілізаційних вимог, як варіант, пропонують збільшити суму штрафів, а не обмежувати права військовозобовʼязаних. Також не дійшли згоди щодо питання обмеження консульських послуг для українців за кордоном. Це питання також буде дискутуватися у майбутньому.

Вас також можуть зацікавити новини: