Багато з них розташовані в найвіддаленіших куточках Росії / фото REUTERS

У Росії нарахували, щонайменше, 66 таборів з примусово депортованими українцями. Багато з них розташовані за тисячі миль від їхніх домівок у найвіддаленіших куточках країни, включаючи Сибір, Кавказ, Полярне коло і Далекий Схід.

Про це говориться у розслідуванні британського видання Inews.

Як з'ясували журналісти, в 38 з цих таборів знаходиться 6250 осіб, причому більше третини з них створені для маріупольців. В середньому в кожному з таборів проживає 162 людини.

Відео дня

Аналіз Inews показує, що Росії може знадобитися як мінімум 6000 таборів для розміщення всієї кількості людей, які, як стверджується, перетнули кордон. За даними окупаційних ЗМІ, у РФ незаконно вивезли 808 тис. українців, з яких 153 тис.дітей.

Точно журналісти дізналися про існування таборів у таких регіонах / джерело: Inews

У той час як російські ЗМІ стверджують, мовляв, вони "вибрали" життя на Далекому Сході, перед тими, хто хоче вибратися звідти, стоїть практично нездійсненне завдання. Вони буквально в концтаборі: без речей, телефонів, грошей і документів. 

"Наших людей з теплого Приазов'я вивезли за 9,6 тис. кілометрів до світу, де найтепліший місяць серпень з температурою +21, Для чого?", – цитують журналісти слова радника мера Маріуполя Петра Андрющенка.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала громадян України, які перебувають зараз в РФ і не знають, як дістатися до України або країн Європи, скористатися пунктом пропуску через кордон РФ в місто Нарва.

За словами омбудсмена, там українцям нададуть допомогу консульська служба України та місцеві громади.

Вас також можуть зацікавити новини: