Експерти кажуть, що ЗСУ повинні застосовувати Bayraktar на фронті / фото ukroboronprom.com.ua

Військові експерти оцінили перспективи реалізації Україною "карабахського" сценарію на Донбасі. Як відомо, рік тому Азербайджан зумів за місяць відвоювати у Вірменії значну частину Карабаху.

Чи можливий подібний сценарій на сході України - експерти розповіли в коментарі сайту "Сьогодні".

За словами Якуба Войнаровського, хід війни в Карабасі вдалося переломити за рахунок безпілотників. Вірменія, каже він, розраховувала на "традиційну війну", виявившись не готовою до сучасних технологій.

Відео дня

"Протягом першого тижня безпілотники знищили всю систему ППО і зенітні ракетні комплекси, потім атакували танки, артилерію, склади з продовольством і боєприпасами, а також особовий склад. Армія Вірменії, озброєна старою радянською зброєю, була не в змозі протистояти новітнім системам озброєння Азербайджану", - пояснив він.

Войнаровський вважає, що тактику Азербайджану можна успішно застосувати на Донбасі.

Читайте такожВідбивалися камінням: ЗСУ епічно потролили окупантів за допомогою дрона (відео)

"ЗСУ не має такої кількості особового складу і техніки, як армія РФ. Але, озброївшись "Байрактарами", отримує значну перевагу, бо точковими ударами може знищити беззахисного ворога", – говорить він.

Як відомо, сьогодні на озброєнні у ЗСУ є 12 таких безпілотників. За словами військового експерта Олега Жданова, наступного року їх може стати більше.

"Крім того, на наступний рік в Україні заплановано серійне виробництво безпілотників нового покоління Bayraktar Akıncı, які ще потужніші", – зазначив Жданов.

Він додав, що ЗСУ потрібно не тільки нарощувати кількість цих БПЛА, а й активно застосовувати їх на фронті. Для цього, на його думку, потрібна політична воля президента.

"Головнокомандувач повинен віддати відповідний наказ. У нас щодня на Донбасі гинуть солдати, на озброєнні у яких, в більшості випадків, лише автомати. Чому ми не тиснемо вогневі точки противника сучасними засобами, які у нас є? Тому що сьогодні президент каже: "Потрібно перестати стріляти". І ми не стріляємо, і ми отримуємо все більше загиблих і поранених", – говорить Жданов.

Читайте також"Раптом Путін помер?": Аваков каже, що в України має бути сценарій на випадок смерті глави Кремля

Експерт спрогнозував, що саме ударні безпілотники могли б сприяти "бліцкригу" ЗСУ на Донбасі й нищівній перемозі України над ворогом.

"Теоретично застосування Україною" карабахського сценарію "можливе, але практично сьогодні це малоймовірно", - переконаний Жданов.

Загострення конфлікту в Нагірному Карабасі

Восени минулого року в регіоні розгорівся збройний конфлікт. Великомасштабні бойові дії велися між збройними силами Азербайджану з одного боку і збройними формуваннями Нагірно-Карабаської Республіки і Вірменії з іншого. Конфлікт став найтривалішим і найбільш кровопролитним в регіоні за період після завершення Карабаської війни в 1994 році.

10 листопада 2020 року було опубліковано спільну заяву президента Азербайджану, прем'єр-міністра Вірменії і президента Росії про повне припинення вогню в зоні нагірно-карабахського конфлікту. Угода про мир передбачала введення російських миротворців, виведення Вірменських сил з прилеглих до Нагірного Карабаху районів і залишення під контролем Азербайджану частини території Нагірного Карабаху.

В результаті боїв під контроль Азербайджанських сил перейшли п'ять міст, чотири селища, 286 сіл і весь азербайджано-Іранський кордон. На північній ділянці азербайджанська армія взяла під свій контроль ряд стратегічних висот і населених пунктів. На півдні - територію, прилеглу до кордону з Іраном, а також місто Шушу.