Україна просить у західних партнерів сучасні винищувачі / фото REUTERS

Заступник голови оОфісу президента України Ігор Жовква відповів, чому західні партнери не дають ЗСУ винищувачі F-16 та далекобійні ракети ATACMS.

"Причини можуть бути різні. І не тільки щодо двох типів озброєння, які ви назвали. Нам не менш потрібні, наприклад, системи ППО дальнього радіусу дії. Пам'ятайте, ми взагалі починали без західної системи ППО. Потім ми отримали ППО короткого радіусу дії. Зараз, за тією інформацією, яка надходить від наших військових, у нас є ППО більш вищого класу - середнього радіусу дії. Так само і щодо тих видів озброєння, про які ви питаєте", - зазначив він у інтерв'ю ТСН.

За його словами, проблема тільки в одному - в навчанні українських пілотів.

Відео дня

"Радянська техніка, на якій сьогодні працюють наші кращі аси, все одно відрізняється, навіть не управлінням, а управлінням ведення вогню на тих зразках авіаційної техніки, про які ми говоримо. Це, до речі, не тільки F-16. В Європі багато хороших зразків, які могли б використовуватися нашими ВС. Я говорю про шведський Gripen, французький Rafale, європейський Typhoon і так далі. Тому дуже важливо почати з навчання наших пілотів".

При цьому Жовква додав, що Україна "близька до того, щоб почати на практиці навчання пілотів": "І я впевнений, що так само, як з навчання на зразках ППО, західним танкам, західній бронетехніці, вони набагато швидше закінчать це навчання, повернуться в Україну, а до цього часу там вже будуть західні літаки".

Західні винищувачі для України-останні новини

Днями міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна обов'язково отримає Західні винищувачі F-16. Це питання, швидше за все, залежатиме від результатів контрнаступу ЗСУ та рішення США.

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко, говорячи про передачу американських винищувачів F-16, висловлював думку, що "можна придумати будь-яку причину, чому те чи інше озброєння не передають Україні, але в такому випадку це питання політичне".

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат зазначав, ніякі системи протиповітряної оборони не можуть закрити небо над всією територією України, для цих цілей необхідні американські винищувачі F-16.