Окупанти встановлюють на "шахеди" камери / фото ua.depositphotos.com

Російські окупанти почали вдосконалювати "шахеди", встановлюючи на них камери та модеми. Про це розповів головний редактор Defense Express Олег Катков в ефірі Київ24. 

"Ворог розвиває "шахеди", розширює їх виробництво. Встановлення камери таким чином, як вони це зробили, скоріш за все, має дві мети. По-перше, це слідкування за тим, що відбувається безпосередньо з самим дроном. Важливий аспект в тому, що "шахед" не має стандартного каналу зв'язку, станції управління не має. Тобто він відправляється в один бік. Встановлюючи камеру та модем. Причому, це експеримент якраз з 4G-модемом та картою українського мобільного оператора вилився в отакі речі. Тобто вони протестували, що це працює. Як мінімум, на одному дроні була помічена камера", - сказав він.

За його словами, таким чином вдосконалений "шахед" може передавати інформацію, де його збили, оператор може слідкувати за цим, бачити що відбувається. 

Відео дня

"Відносно орієнтації, враховуючи те, що вони запускаються в нічний час доби, то є певні питання відносно цього. Але у будь-якому аспекті це також один із варіантів як і просто контроль та що відбувається безпосередньо з дроном. Ворог розвиває свої види озброєння, і робить це доволі давно", - сказав Катков.

Він також зазначив, що подібна модернізація "шахедів" можлива як на виробництві, так і в кустарних умовах.

"Можливі обидва варіанти. Відомі чорні "шахеди": то частина з них йде з заводу чорними, а частину фарбують з балончика десь у прифронтовій зоні. Відносно цієї камери, то вона встановлена не на промисловому рівні, вона просто, вочевидь, була прикручена саморізами. Але такі експерименти можуть бути реалізовані за допомогою саморізів та ізоленти", - розповів Катков.

Використання "шахедів" проти України

Українські військові виявили уламки безпілотника Shahed-136, який росіяни дооснастили відеокамерою та засобами зв’язку. Зазначалося, що зображення з відеокамери по WiFi передається на 4G/WiFi модем, звідки за допомогою мережі 3G/4G потрапляє до мережі інтернет. За допомогою трансляції в Telegram противник в режимі реального часу бачить застосування ЗРК по БпЛА, а також має підтвердження ураження або не ураження визначеного обʼєкту.

Скоріш за все, мова йде про кустарну модифікацію безпілотника. На користь цього говорить низька якість виконаної роботи: зокрема, використання саморізів та клейкої стрічки. 

Вас також можуть зацікавити новини: