РосЗМІ опублікувало неспростовний доказ вбивств мирних громадян окупантами в Бучі / фото president.gov.ua

Російський засіб масової інформації "Медуза" опублікував незаперечний доказ вбивств мирних громадян російськими окупантами в Бучі.

Портал отримав відеоролик, який знятий з дрона. Судячи з метаданих, кадри були зафіксовані з 23 по 30 березня, тобто в період, коли війська РФ ще не покинули місто. На записі чітко видно тіла вбитих людей посеред вулиці Яблонської, а також на сусідніх вулицях.

Журналісти "Медузи" провели геолокацію, і вона повністю збіглася з місцем розташування тіл на фото, які українські репортери і поліція зробили 1 та 2 квітня після відходу армії РФ з Бучі. На відео також чітко помітно техніку і людей біля неї. Бойові машини дуже схожі на БМД і БТР-Д, що стоять на озброєнні російських десантних частин. Тіла вбитих цивільних лежать в декількох десятках метрів від техніки і солдатів.

Відео дня

На кадрах, які знімалися 29 і 30 березня, військового транспорту на колишньому місці немає. Важливо відзначити, що саме 30 березня називається російським Міноборони днем відведення військ з Бучі.

Війна з Росією: чому відео має величезне значення

Раніше в РФ головним об'єктивним документальним доказом масових звірств окупантів в місті служили супутникові знімки Maxar. На зйомці, яка датується серединою березня, помітно обриси тіл людей на вулиці Яблонської.

Однак прокремлівські блогери нібито використали астрономічний аналіз тіней і намагалися довести, що супутникові зображення зроблені 1 квітня, тобто після приходу українських захисників у Бучу. "Медуза" отримала альтернативний документальний доказ і незалежно датувала зйомку за допомогою астрономічних вимірювань.

Відео порталу надіслав російський націоналіст Сергій "Боцман" Коротких, група якого воює на боці України. Саме її пропагандисти РФ звинувачують у бучанській різанині. Бійці підрозділу вели постійну зйомку позицій росіян у південних районах Бучі з власного дрона. "Медуза" назвала Коротких "зацікавленою особою", тому ретельно проаналізувала ролик. Висновок: підробка вкрай малоймовірна.

Війна з Росією: трагедія в Бучі

Після звільнення Бучі на Київщині почали з'являтися численні фото і відео, що демонструють звірства російських окупантів. Зокрема, на кадрах можна побачити тіла загиблих мирних жителів, які лежать на вулицях. У частини зв'язані руки і вогнепальні поранення в голову.

Міністерство оборони Росії заперечує свою причетність до жорстоких вбивств і тортур мирних жителів. Мовляв, тіла були нещодавно викинуті на вулиці — після того, як всі російські підрозділи повністю пішли з Бучі, приблизно 30 березня.

Війна Російської Федерації проти України

  • 24 лютого РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об'єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міст.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні. Офіційних підтверджень вторгнення її армії на нашу територію поки немає.

Вас також можуть зацікавити новини: