Опитування від КМІС показало, що на прифронтових територіях України ЗМІ РФ читає меншість населення / Ілюстрація REUTERS

Опитування про медіаспоживання показало, що на звільнених і прифронтових територіях України 16% людей читають російські джерела інформації.

Про це інформує Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), посилаючись на результати проведеного протягом 7-12 серпня 2023 року опитування мешканців 10 прифронтових регіонів на замовлення проєкту "Трансформація комунікацій в Україні", який є програмою USAID.

Методом онлайн опитування було проведено 1000 інтерв'ю з дорослими мешканцями прифронтових регіонів.

Відео дня

Згідно з відповідями респондентів, абсолютна більшість з них - 78% - на щоденній основі споживають новини, ще 12% споживають досить регулярно (3-4 рази на тиждень). Лише 10% споживають новини 1-2 рази на тиждень чи рідше. При цьому, для 97% респондентів досить або дуже важливо стежити за новинами про події в Україні (зокрема, для 67% - це дуже важливо).

На запитання, як часто вони дізнаються новини з національних, місцевих, міжнародних, російських джерел, абсолютна більшість респондентів відповіли, що насамперед отримують новини з національних - 54% отримують щодня і 32% - 2-6 разів на тиждень. З місцевих джерел щодня отримують інформацію 59% і ще 38% - від 2 до 6 разів на тиждень, тобто досить регулярно на щотижневій основі. Із загалом міжнародних джерел 28% отримують на щоденній основі новини, плюс 37% отримують щотижня.

Разом з цим 16% респондентів на щотижневій чи щоденній основі отримують новини з російських джерел, з яких 6% - щодня користуються російськими джерелами. Як зауважують у КМІС, серед цих респондентів, які щодня / щотижня користуються російськими джерелами, 44% користуються і провладними, і опозиційними джерелами, 22% – провладними, 21% – опозиційними. 

При цьому 61% опитаних зазначили, що взагалі не читають російські джерела. 

Згідно з повідомленням соціологів, найчастіше основними мотивами мешканців їх області користуватися російськими джерелами називалися зіставлення інформації (17%), інтерес до подачі інформації в Росії (14%), проросійські настрої (11%), бути поінформованим про події в Росії через важливість для України (11%), розуміння бачення подій росіянами (10%).

Опитування показало, що найбільш популярне джерело інформації - телеграм-канали, якими за останні 7 днів перед проходженням опитування користувалися 63% респондентів. 43% визначають їх найважливішим джерелом для себе. Іншими топ-джерелами є YouTube (40% отримували інформацію з цього джерела за останні 7 днів перед проходженням опитування, зокрема 8% визначають джерело як найбільш важливе для себе), українські інтернет-ЗМІ (відповідно, 38% і 11%), Facebook (відповідно, 33% і 2%) і ТБ-марафон (відповідно, 28% і 11%). Інші джерела називалися рідше, зокрема, радіо за останні 7 днів слухали 14%.

Найбільш популярні теми, які цікавлять респондентів: місцеві новини (25% зараховують цю тему до однієї з трьох найцікавіших для себе) і загальноукраїнські новини (25%). Далі йдуть економіка країни (19%); міжнародні новини, крім Росії, (19%); соціальні проблеми (15%); науково-пізнавальні / освітні програми (15%) і здоров’я (15%).

Водночас щодо новин, про які українці хотіли б дізнаватися більше - 57% говорять про інформацію щодо війни. Далі йдуть інформація про наявні програми державної підтримки для громадян (39%), про доступні в громаді послуги (36%) і плани відбудови (33%).

На відкрите запитання про публічних осіб, які дають достовірну інформацію, 37% назвали президента Володимира Зеленського. На умовному другому місці - головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (18%). Далі йдуть публічні особи: Олексій Арестович (10%), Сергій Притула (9%). Також 9% вказали Костянтина Буданова. Інші особи називалися рідше.

Статистична похибка опитування - близько 3%. 

Окупанти поширюють "зручну" для РФ інформацію про війну в Україні

Як відомо, російські окупанти під час захоплення територій України створюють інформаційний вакуум, після чого починають розповсюджувати зручну для себе інформацію через російську пропаганду, дезорієнтуючи місцевих жителів. Це робиться з метою зламати віру в перемогу України та зменшити опір. Зокрема, про український контрнаступ інформують цитатами від глави Кремля Володимира Путіна чи постійного представника РФ при ООН Василя Небензі. Зазвичай кажуть, що воно триває "невдало".

Вас також можуть зацікавити новини: