Невже українці мають служити все життя, обурився юрист через законопроєкт про мобілізацію / Колаж УНІАН, фото скріншот фото УНІАН

Юрист Роман Лихачов розкритикував законопроєкт про мобілізацію "без демобілізації", який сьогодні ухвалив парламент у другому читанні.

Як відомо, раніше в законопроєкті №10449 розглядалися норми про те, в які терміни військовий може бути демобілізований. Однак сьогодні Рада голосувала за версію, з якої прибрали загалом положення про цей процес. Юрист Роман Лихачов обурився, невже українцям доведеться служити все життя? Він вважає, що це неправильно.

"Не може бути такого, що люди будуть служити все життя. Це неправильно", - сказав Лихачов NV.

Відео дня

Він вважає справедливим, щоб українці розуміли терміни своєї служби ще на етапі, коли їх призивають до ЗСУ. Юрист каже: перед тим, як відкидати ідею про демобілізацію, варто було б подивитись, а хто з українців, мобілізованих на початку повномасштабного вторгнення РФ, узагалі залишився. Це не настільки нереальна кількість військових, як може здатися, акцентував він.

"Постійно працюючи з військовими, можу сказати, що багатьох уже немає серед живих; багато хто є непридатними; багато хто - у самовільному залишенні військової частини, тому що психіка не витримує третій рік на фронті; багато хто звільнився. Тому там не про нереальну кількість людей ідеться", - пояснив свою точку зору юрист.

Він також розкритикував ідею винести питання про демобілізацію окремим законопроєктом. Лихачов вважає, що відкладати такі моменти на потім - це нечесне поводження з нашими захисниками "Ми розуміємо, що війна надовго - не на 2-3 тижні, як нам спочатку розповідали. Тому люди мають це знати", - вказав він.

Лихачов каже, що ефективніше було б як мотиваційний метод не збільшувати виплати військовим, хоча це також необхідно, а одразу врегулювати момент із терміном служби. Багато хто в армії вже каже, що потрапив у рабство. "Вони все виконують, а терміну служби немає. Це основний момент. А далі вже можна говорити про інші доплати", - резюмував юрист.

У 3 ОШБр розкритикували законопроєкт про мобілізацію

Як згадувалося, не всі військові в Україні згодні з тією версією законопроєкту про мобілізацію, за яку монобільшістю проголосували нардепи. Критика лунала від 3 ОШБр.

Заступник командира бригади Максим Жорін заявив, що законопроєкт загалом неефективний у моментах про те, як наша країна має боротися з ухилянтами. Також військовий вважає, що призовний вік в Україні має бути нижчим за 25 років.

Вас також можуть зацікавити новини: