Українські прикордонні кораблі в порту Одеси / REUTERS

У разі нападу Росії на Україну найслабшим напрямком оборони буде морський - там зараз практично немає військових.

Про це заявив військовий експерт Андрій Риженко в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Морський напрямок дуже слабкий в Україні, тому що на морі у нас сил фактично немає. Єдине, на що є надія, - морська піхота, війська берегової охорони, які були значно нарощені в останні роки. У нас сформована бригада морської піхоти, артилерія. Ці підрозділи здатні захистити узбережжя України в разі амфібійного нападу", - сказав експерт. І нагадав, що РФ готує також повітряно-десантні підрозділи.

Відео дня

За словами Риженка, кількість військової техніки Росії неподалік від українського кордону зараз значна. Одних тільки батальйонних тактичних груп навколо України нарахували від 36 до 60, додав він.

Читайте такожМайбутня агресія Кремля проти України дорого обійдеться для РФ - генсек НАТО

"Вони досить близькі до кордонів України. Це означає, що навіть якщо вони розставлені на дистанції до 200 км, якщо сила знаходиться в пунктах постійної дислокації в польових таборах - це доба для того, щоб досягти кордонів", - пояснює експерт.

Він також розповів, що в Росії відновили діяльність першої ударної армії, яка була розформована після розпаду СРСР. 

"До всього іншого, у Воронежі всього тиждень тому запрацював штаб 20-ї армії Збройних сил Росії. Ця армія тримає свої війська прямо біля українських кордонів", - додав аналітик.

При цьому він констатував, що наступ на Україну залежатиме виключно від політичної ситуації в самій РФ.

Ситуація на кордоні РФ і України: що відомо

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.