Експерти сказали, що може стати приводом для агресії / Фото: REUTERS

Росія може знову напасти на Україну під низкою приводів. Одним з таких може стати розміщення військових баз НАТО і ЄС на території України.

Таку думку сайту "Сьогодні" висловив екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

"Якщо бази офіційно розмістяться в Україні, це може стати причиною вторгнення", - говорить експерт.

Відео дня

Він також не виключив того, що РФ для здійснення агресії може створити привід штучно.

"Є такий юридичний термін часів римського права Сasus belli - формальний привід для оголошення війни. Росія може знайти низку причин для вторгнення. Наприклад, в 1939 році після обстрілу радянських прикордонників фінськими солдатами почалася війна СРСР з Фінляндією. Як з'ясувалося пізніше, обстріл здійснили самі росіяни. Таким же чином Росія розв'язала війну в Грузії в 2008 році", - говорить Романенко.

Читайте такожМасштаби цієї весни: РФ стягує до кордонів України військову техніку (відео)Він не виключає, що таким приводом може стати провокація на Донбасі, у прикладу, звинувачення України в "застосуванні забороненої зброї". Також Кремль може заявити про "захист громадян РФ", після чого напасти на Україну. Як відомо, нині в ОРДЛО триває масова паспортизація населення.

"Так зване керівництво "Л/ДНР" звернулося до Росії з проханням закликати громадян РФ для проходження військової служби за контрактом на непідконтрольній Україні території й отримало на це згоду. Це дає Росії привід заявляти про необхідність захисту своїх громадян, які перебувають на Донбасі", - пояснює експерт.

Своєю чергою інший військовий аналітик Олег Жданов каже, що для нової агресії Росії офіційні причини не потрібні. Він нагадав, що перед вторгненням до Криму, Придністров'я і Сирії РФ "ні перед ким не звітувала".

Читайте такожУ Кремлі назвали умову нападу на Україну"Кремль не вважає за потрібне пояснювати світовій спільноті причини. Єдиний важливий для Москви привід - "порятунок русского мира". Як заявляв Путін: "Кордон Росії ніде не закінчується. Росія - там, де є росіяни". Ця фраза і є основним поясненням можливого вторгнення армії РФ на територію будь - якої країни, в тому числі й України", - говорить експерт.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.