На ЗАЕС окупанти полювали на технології, які їм були недоступні, повідомив експерт / фото УНІАН

На Запорізькій АЕС росіяни намагаються отримати недоступні їм технології.

Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, мета захоплення ЗАЕС, окрім військової, ще технологічна.

Відео дня

"Я знаю, що багато років фахівці атомної індустрії Росії шукали шлях отримати певні технології, які були для них недоступні, якими володіли американські компанії. На Запорізькій станції було завантажено паливо Westinghouse, стоять програмні продукти, розроблені американцями. Для прикладу, паливо, зроблене американською компанією, працює в реакторі на 50% довше, ніж Росатомівське. Вони дуже хотіли ці технологічні секрети", - сказав Харченко.

За його словами, відомо, що росіяни, які перебувають на території станції, досліджували все це.

"Вони вимикали камери, які спрямовані на місця зберігання палива, відмикали комп’ютерні системи, які містять відповідне програмне забезпечення. Тому ми знаємо точно, що вони полювали за секретами і, на жаль, є враження, що вони їх отримали", - сказав Харченко.

Він підтвердив, що ситуація на станції складна, але впевнений, що росіяни її підривати не будуть.

"Якби в них був план довести ситуацію до вибуху, то вони б мали діяти трохи інакше, ніж діють зараз. Тому, я хочу вірити, що це провокації і нагнітання. Безумовно, ситуація складна. Безумовно, обмежено постачання необхідних матеріалів, оновлення, яке має бути, не відбувається останні тижні… Але я впевнений, що світ зараз вже зрозумів небезпеку. І мені здається, що ми побачимо вже найближчим часом активні дії в цей бік. Йдуть активні перемовини, активні консультації, і впевнений, вони дадуть свої результати", - сказав Харченко.

Він вважає, що росіяни наразі не знають самі, що робити далі.

"Судячи з того, що прозвучало на Радбезі ООН і тих дій, що відбуваються зараз, вони (окупанти - УНІАН) просто не розуміють, що далі робити. Вони намагаються штучно підняти градус напруги, але не бачать, яким чином може розвиватися подія на їх користь. Явно розрахунок був на те, що всі злякаються, але цього не відбулося. Навпаки прозвучало, що "забирайтеся звідти". Я впевнений, що зараз розпочнеться робота з "Росатомом", буде тиск, який призведе до звільнення Запорізької станції, до демілітаризації території станції", - сказав керівник Центру досліджень енергетики.

Він вважає, що невдовзі РФ постане перед вибором, або звільнити АЕС, або компанія "Росатом" стає вигнанцем по світу. "Росатом" має великий бізнес у світі. Інвестиційні проекти, постачання палива тощо. Вони дуже бояться їх втратити, і це одне з численних доходів для росіян по світу. І зараз та коаліція, яка складається навколо цього питання, і та коаліція міжнародна, яка складається навколо ядерної безпеки на базі ситуації на Запорізькій АЕС, вона, думаю, протягом досить короткого часу пред’явить абсолютно сфокусований вибір росіянам. Або вони демілітаризують станцію, або вони втрачають всі свої багато років розроблені надбання по світу, свої доходи по світу, і "Росатом" стає вигнанцем по світу", - сказав Харченко.

Він зазначив, що зараз дуже важлива дипломатична частина.

"Росіяни мають отримати потужний тиск, спрямований саме на цю точку… Як це було з зерном, каравани вже йдуть", - сказав фахівець.

Нагадаємо, окупанти контролюють Запорізьку АЕС з 4 березня. Супротивник також взяв під контроль місто-супутник ЗАЕС - Енергодар.

Вороги неодноразово обстрілювали територію ЗАЕС. Секретар РНБО Олексій Данілов попередив, що супротивники можуть вирішить підірвати Запорізьку АЕС.

Вас також можуть зацікавити новини: