Аналітик розповіла, навіщо Україні неонацист Петровський / фото t.me/Yan_Petrovski

Аналітик фонду "Повернись живим" Марія Кучеренко під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса" розповіла, навіщо Україні потрібен Ян "Славян" Петровський з неонацистського угруповання "Русич", якого затримано у Фінляндії.  

На думку Кучеренко, Петровський є дуже цікавим для українських правоохоронців, правосуддя, бо він – заступник командира ДШРГ "Русич" Олексія Мільчакова, відомого під прізвиськами "Фріц" і "Серб".

"Він навіть ставав на посаду Мільчакова. Ця людина винна у вчинені воєнних злочинів з самого початку цієї війни разом з Мільчаковим. Він міг би розповісти, як Мільчакову вдається залишатися недоступним для справедливості, якої він заслуговує", - каже Кучеренко. 

Відео дня

За її словами, Петровський, якщо його передадуть Україні, може розказати про "кухню" псевдодобровольчих об’єднань, батальйонів. Експерт нагадала, що Петровському вдалося потрапити до Фінляндії, користуючись документами  на ім’я "Воїслав Торден". За даними аналітика, саме людина на ім’я Воїслав Торден називалася представником Союзу добровольців Донбасу (СДД) у 2020 році, представником офісу СДД у Санкт-Петербурзі. 

"Я ще тоді звернула увагу, що це ім’я виглядає не дуже природно навіть для СДД. І на цю особу зареєстровано ООО "ЕСТЕЙТ" – серед засновників фігурували послідовно спочатку Петровський, а потім Торден", - розповіла Кучеренко.

За її словами, Петровський приблизно 7 років тому вже був висланий із Норвегії, як особа яка представляє велику загрозу для безпеки цієї країни. 

"Як він там опинявся? Він мав посвідку на проживання, тому що туди емігрувала його матір дуже давно...Тут виникає багато питань до ретельності перевірки даних, які надають представники Російської Федерації іншим країнам. Та, можливо, у системи безпеки ЄС є прогалини", - пояснила аналітик.

Затримання Яна Петровського

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня стало відомо, що одного із лідерів ДШРГ "Русич" Петровського затримали у Фінляндії за підозрою в участі в діяльності терористичної групи та причетності до злочинів на окупованій території України. Україна направила Фінляндії запит про екстрадицію Петровського.

Згодом, фінське видання Yle повідомило з посиланням на керівника Міграційної служби Ілкки Хаахтела, що до країни бойовика впустили, бо не запідозрили, що документи фальшиві. Зокрема, Хаахтела сказав, що у неонациста були документи на ім’я "Воїслава Тордена".

Вас також можуть зацікавити новини: