ЗРК Aspide / Фото: MBDA

Україна зможе невдовзі посилити свою протиповітряну оборону новим зенітним ракетним комплексом Aspide Skyguard від Іспанії. Про це, з посиланням на свої джерела в уряді, говорить іспанська преса.

А враховуючи доволі активну підтримку з боку Мадрида зброєю, це цілком реалістичний сценарій. Зокрема раніше Іспанія відправила одразу цілий корабель логістичного забезпечення з 200 тонами військової техніки, озброєння та іншого спорядження.

Окрім того, передача такого зенітного ракетного комплексу, як Aspide значно ймовірніша через те, що він не відноситься до критичного для оборони Іспанії озброєння. Справа в тому, що він був розроблений ще наприкінці 70-х років, а у самій іспанській армії замінюється на сучасніші зразки.

Що таке Aspide

Доволі цікаво, що у ЗМІ використано назва SHORAD Aspide, але насправді SHORAD це лише тип зенітного ракетного комплексу - Short Range Air Defense (ЗРК малої дальності). В іспанській армії цей ЗРК також має назву Toledo, а Aspide - це лише назва ракети.

При цьому ракета Aspide була створена на початку 70-х років  італійською компанією Selenia (відома за новішою назвою Alenia Aeronautica, зараз є частиною Leonardo) на основі ліцензійної версії американської ракети "повітря-повітря" AIM-7 Sparrow.

AIM-7 Sparrow в морській версії RIM - 7 Sea Sparrow / Фото: US Navy

У порівнянні зі Sparrow італійська Aspide отримала нову радіолокаційну головку самонаведення, яка демонструє кращу стійкість до завад, оновлену електроніку, потужніший двигун, а також покращену маневреність завдяки зміні приводів рулів керування.

Також італійці адаптували Aspide до пуску з поверхні створивши морський зенітний ракетний комплекс Albatros та сухопутний Skyguard. У 80-х ці ракети Aspide були закуплені Іспанією та інтегровані у локалізований комплекс Skyguard, який отримав назву Toledo, також зустрічається назва Spada, за назвою пускової установки. 

Можливості та особливості Aspide

Ракета Aspide у версії "земля-повітря" у своїй першій версії має дальність польоту близько 12 км та максимальну висотність цілей до 5,5-6 км. Через те, що ракета має напівактивну радіолокаційну головку самонаведення, наземна станція має постійно опромінювати ціль. Але, на відміну від інших систем, радар підсвічування розміщується на самій пусковій установці, що дає можливість обстрілювати декілька цілей одночасно.

Фото: vehiculosmilitares

Для виявлення цілей у перших версіях комплексу використовується радар Skyguard, який у 70-х роках був розроблений у співпраці зі швейцарською компанією Oerlikon Contraves та шведською Ericsson. Він має здатність виявляти цілі на дальності до 20 км, а при розробці головний акцент був зроблений на роботі по низьковисотних цілях.

Цей радар був розроблений для керування 35-мм зенітними установками серії GDF, тому вони логічно увійшли й до складу іспанського комплексу Toledo. Тому, коли мова йде про ЗРК Aspide від Іспанії, то мова йде про комплекс, який має дві пускових на чотири ракети Aspide у кожній, а також дві зенітки GDF.   

Останні мають два спарених стволи калібром 35-мм, які дозволяють вести ефективний вогонь на дальність до 3,5-4 км, а темп стрільби становить до 1100 пострілів на секунду. Саме ця артилерійська система є основою зенітної самохідної установки Gepard, яку Україна все ніяк не отримає від Німеччини.

Але Іспанія у 90-х роках оновила частину свої ЗРК. Зокрема відомо про заміну на деяких системах радара Skyguard на Skydor (також від Oerlikon), який вже належить до цифрових РЛС сучасного покоління, а також об’єднаний із тепловізійною станцією. Дальність виявлення цілей радаром Skydor, за різними джерелами, складає до 40-60 км. 

Окрім того, комплекс був оновлений шляхом інтеграції новішої версії ракети Aspide, що дозволило збільшити дальність до 25 км, щодо висотності цілей - дані відсутні. Але, скоріш за все, мову можливо вести про збільшення максимальної висоти ураження до 7-9 км. ЗРК з такими оновленнями отримав назву Spada 2000 та вже належить до класу ближньої-середньої дальності.

Таким чином, скоріш за все, Іспанія готова передати старі версії комплексів. Їх можливостей, на жаль, навряд вистачить для знищення літаків армії РФ, але посилити оборону від крилатих ракет вони цілком здатні.

Характеристики ЗРК із зенітними ракетами Aspide у версії SHORAD

  • Дальність виявлення цілей: 20 км
  • Максимальна дальність ураження цілей: до 12 км
  • Максимальна висота ураження цілей: до 6 км

Вас також можуть зацікавити: