Зенітна самохідна артилерійська установка Gepard / Bundeswehr

Зенітна самохідна артилерійська установка Gepard посилить Збройні Сили України. Про таке рішення, після титанічного тиску на офіційний Берлін, який всіма силами гальмував постачання важкого озброєння, повідомила міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт.

Мова йде, за різними даними від 30 до 50 одиниць Gepard з, орієнтовно, 94 машин, які знаходяться на базах зберігання. Слід зазначити, що зняли їх з озброєння Бундесверу у 2012 році, з метою скорочення витрат на армію та заміною на сучасніші зразки.  

Можливості Gepard

У Німеччині Gepard почали накреслювати у 60-ті роки з метою створення системи для захисту передових підрозділів від літаків та вертольотів. В результаті на озброєння він потрапив у 1976 році й з цього часу пройшов ряд модернізацій.

Gepard створений у найкращих традиціях цих систем, коли на одній машині розміщується всі необхідні радіолокаційній станції, а також засоби ураження. Для моніторингу повітряного простору використовується оглядовий радар з дальністю до 15 км.

Коли оператор бачить на ньому ціль, Gepard розгортається у її сторону та намагається захопити її РЛС відстежування, який має високу точність визначення координат цілі у просторі. Ці дані потрапляють у балістичний обчислювач, який бере на себе всі розрахунки упереджень і оператору залишається лише відкрити вогонь.

Для знищення цілей на Gepard встановлено дві 35-мм швидкострільні гармати кожна з яких має темп стрільби у 550 пострілів за секунду. Таким чином за секунду ця зенітна система вистрілює 18 снарядів і робить це з високою точністю завдяки вимірюванню швидкості кожного, що дозволяє системі автоматично вносити необхідні похибки.

Водночас дальність ефективного вогню такої системи складає до 3,5 км стандартними боєприпасами та до 5,5 км бронебійнимим підкаліберними снарядами.

Сам Gepard змонтований на адаптованому шасі танка Leopard 1, що дає доволі високі ходові та маневрені характеристики цій машині. Але не дає можливості вести ефективний вогонь на ходу.

Бойове використання Gepard

Через те що у Gepard немає зенітних ракет, його реальна бойова ефективність на полі бою виглядає не досить високою.  Бо дальність гарматного вогню менша ніж зона пуску протитанкової ракети з вертольотів армії РФ. Тобто у реальному бою з вертольотами противника Gepard буде скоріше доволі помітною мішенню.

Тим більше, що переносні зенітні ракетні комплекси, такі як Stinger або Piorun, мають дальність стрільби 6-6,5 км, що значно переважає можливості цілої самохідної САУ.

В теорії, існує ще одне використання Gepard на полі бою - для обстрілу наземних цілей. Зокрема саме таке вкрай ризиковане використання аналогічної радянської ЗСУ-23-4 було помічено під час АТО, звісно, не від хорошого життя. Тим паче, що сам екіпаж таких зенітних систем захищений лише доволі умовно - протикульовою бронею.

Таким чином, місце Gepard на сучасному полі бою високої ефективності - все ж таки ближче до тилу. Можливо його вийде застосувати для знищення крилатих ракет типу "Калібр". Принаймні у західних ЗМІ вбачають таке використання цієї системи. 

Водночас це можливо буде перевірити лише на практиці, бо необхідно щоб роздільної здатності РЛС супроводження та наведення вистачало для захоплення таких малорозмірних цілей. Бо, для розуміння, якщо оператор Gepard побачив ціль на радарі на максимальній дальності у 15 км, то для її ідентифікації, захоплення, та знищення у нього буде лише близько 30 секунд.  

Щодо реальної ціни Gepard, то у 2010 Румунія отримала 43 одиниці у якості допомоги. А  у 2013 році Йорданія купила 60 цих артилерійських систем у пакеті з іншою технікою та послугами за 21 млн євро.

САУ Gepard-характеристики

  • Маса: 47,5 тонн
  • Потужність двигуна: 819 к. с.
  • Максимальна швидкість: 65 км / год
  • Екіпаж: 3 людини
  • Озброєння: 2х35-мм автоматичні гармати.
  • Загальний темп стрільби: 1100 пострілів в хвилину

Вас також можуть зацікавити: