0506 і 0504 продовжують функціонувати / Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Бахмут не є ні в оперативному, ні в тактичному оточенні. Разом з тим, якщо РФ вдасться перерізати "трасу життя", може бути порушено питання про виведення ЗСУ, пише OSINT-дослідник і військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, коментуючи чутки про нібито "котел" в місті. 

Коваленко констатує наявність проблеми з виходом групи окупантів до "траси життя" ЗСУ на відстань ведення вогню з легкого стрілецького, "але багато ознак вказують на те, що їх перебування там ситуативне".

"0506 і 0504 продовжують функціонувати, а крім них, між самими трасами, є ще кілька обхідних шляхів, які в нинішніх погодних умовах використовувати вельми проблематично, але все ж можливо. Переважно гусеничною технікою", - пояснив Коваленко. 

Відео дня

У самому місті росіяни продовжують концентрувати основну увагу на північному секторі. "Схоже, вони там для себе побачили "вікно можливостей". Хоча, в даний час вперлися в "алею троянд", де відбувається постійний обмін позиціями без будь-якого рішучого прориву для окупантів", - написав експерт.

У зв'язку з цим загарбники намагаються просуватися вулицями Виноградною, Колпаковою - через 3-тю школу на Чкалову: "Ряд позицій зайнятих ними по правий бік від залізничного вокзалу дозволяє їм це здійснювати з перспективою, щоб зімкнутися по крайньому боці. Хоча контратаки ЗСУ значно уповільнюють цей процес".

На півдні Бахмута позиції ЗСУ відносно стабільні. Головна вулиця Чайковського під контролем української армії, так само як і під контролем буферна зона з вулицею Корсунського і виходом до Іванівського. 

Таким чином, додав Коваленко, попри стабільно дуже важку ситуацію в місті, ЗСУ продовжують зберігати свободу маневру, що дозволяє вести ефективну оборону і стримувати натиск переважаючих кількісно сил противника. 

"Якщо ж ця проблема не вирішиться, а ситуація погіршиться аж до фізичного перерізання траси, то не виключаю, що може бути порушено питання про виведення контингенту тими шляхами, що залишилися. Але поки про це говорити рано і невідомо, як складеться ситуація вже завтра", - зазначив обозреватель.

Бої за Бахмут - що відбувається в місті

Тривають бої за Бахмут. Напередодні, на думку OSINT-дослідників і ISW, окупанти вийшли на "трасу життя" ЗСУ і зайняли позиції на відстані ведення стрілецького вогню.

Ці ж позиції дозволяють ворогові вести спостереження за дорогою і наводити артилерію, зазначав Коваленко. Однак, як стверджують у Генштабі, ситуація в місті хоч важка, але контрольована.

20 квітня Інститут вивчення війни писав, що місто окуповане на близько 87,9%.  У самому Бахмуті відбувається справжнє пекло. Окупанти напередодні вдалися до підступної зброї - скидали на позиції ЗСУ отруйну речовину.

Британська розвідка 18 квітня писала, що "існує реальна ймовірність того, що росіяни скоротили чисельність військ і згортають наступальні дії в районі Донецька, щоб перенаправити ресурси на Бахмут".

Вас також можуть зацікавити новини: