Ілюстрація REUTERS

Адміністрація Дональда Трампа дала чітко зрозуміти про свої наміри виключити Туреччину з програми F-35. Прес-секретар Білого домі Стефані Грішам пояснила 17 липня, що участь Анкари в проєкт передового винищувача стала «неможливою». Тому що вона придбала системи С-400 у Росії.

«F-35 не може співіснувати з російською платформою збору розвідувальних даних, яка буде використана для вивчення передових можливостей літака. США активно працювали з Туреччиною, щоб забезпечити рішення в області протиповітряної оборони для задоволення її законних оборонних потреб. І адміністрація зробила численні пропозиції, щоб наблизити Туреччину до отримання американських систем Patriot», - цитує її слова National Interest.

У Білому домі наголосили, що Анкара була давнім і надійним партнером по НАТО впродовж 65 років. Але прийняття С-400 підриває зобов’язання всіх союзників позбутися російських систем. Американська сторона переконана, що це сильно нашкодить оперативній сумісності турецької армії з силами союзників.

Відео дня

Читайте такожРосія пропонує Туреччині свої Су-35 на заміну американським F-35

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг теж заявив, що російські С-400 не можуть стати частиною спільної ракетної оборони альянсу. Однак, у Туреччини все ще є літаки й радари, які залишаться в системі. Видання пише, що американські погрози виключити Анкару з програми F-35 не зупинили процес покупки російських ракет. Тому турецька сторона почала запасатися деталями до F-16 й іншого військового обладнання, готуючись до того, що США запровадять проти неї санкції за покупку С-400.

Тепер, залишившись без американських винищувачів п’ятого покоління, Туреччина буде шукати альтернативу, якою може стати й російський літак Су-57. Паралельно, вона буде розвивати власний військовий літак і балістичні ракети.

Якщо Туреччина купить ще й Су-57, вона стане першою країною у світі, яка це зробить. Адже Індія відмовилася від участі в цьому проекті. National Interest зауважує, що попри занепокоєння США через турецьку покупку С-400, низка країн НАТО теж мають на озброєнні російські ракети. Щоправда, старшої серії.

Читайте такожStratfor: Ракети С-400 не такі грізні, як про них говорять

Зокрема, системи С-300 раніше придбали й модифікували Болгарія, Греція і Словаччина. Ці країни досі користуються російськими ракетами. Греція підписала угоди з Росією в 1999 і 2004 роках про покупку ракетних систем «Тор-М1» і СА-8Б. Ці російські системи ППО вже зараз інтегровані в протиповітряну оборону Греції, яка теж має членство в НАТО. Ці ж системи були розгорнуті й на грецькому Кіпрі. С-300 і «Тор-М1» мають також радарні системи, які теж будуть становити загрозу для дій F-35. Але США чомусь це не тривожить. Можливо це пов’язано з тим фактом, що вся ця російська зброя трохи застаріла і не така передова, як С-400. І російські радники, інструктори й техніки більше не втручаються у їхню роботу.