Есмінець "Портер" в Одесі / фото facebook.com/sbu.odessa

Корабель Військово-морських сил США «Портер» (USS Porter) прямує до Чорного моря для проходження стандартних морських операцій та навчання з союзниками і партнерами Організації Північноатлантичного договору (НАТО) в регіоні - Україною, Грузією, Болгарією, Румунією і Туреччиною.

Читайте такожСША успішно випробували новий десантний транспорт на повітряній подушці

Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні.

Відео дня

«Корабель військово-морського флоту США «Портер», есмінець класу «Арлі Берк» з керованими ракетами, взяв 17 червня курс на північ через міжнародні протоки у Чорне море для проведення операцій з морської безпеки та підвищення регіональної морської стабільності, комбінованої готовності та військово-морської спроможності з нашими союзниками по НАТО та партнерами у регіоні», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, це вже втретє у 2020 році, коли корабель ВМС США вестиме операції у Чорному морі, і есмінець «Портер» вдруге візьме участь в цих операціях. До цього цей корабель відвідав Чорне море у квітні. Перебуваючи у Чорному морі, «Портер» дотримуватиметься міркувань безпеки в умовах стримування епідемії COVID-19 і залишатиметься у плаванні, зосереджуючись, за підтримки партнерів і союзників, на оперативних потребах та виконанні національних оборонних завдань.

«Присутність «Портера» у Чорному морі має вирішальне значення для створення безпечного морського середовища та забезпечення свободи судноплавства. «Портер» і його команда з нетерпінням очікують спільної роботи в Чорному морі разом із нашими союзниками та партнерами на підтримку взаємних морських інтересів у регіоні», - заявив командир корабля Крейг Трент.

Так, операції корабля у Чорному морі посилять взаємодію з союзниками та партнерами по НАТО та демонструватимуть колективну рішучість щодо безпеки Чорного моря.

Нещодавно «Портер» завершив операції в Баренцовому морі поряд з есмінцями «Дональд Кук» (DDG 75), «Рузвельт» (DDG 80), швидким бойовим судном підтримки «Сапплай» (T-AOE 6) та фрегатом Королівського флоту Великої Британії «Кент» (F 78) з метою ствердження свободи навігації та демонстрації органічної інтеграції між союзниками.

Також сказано, що «Портер» приписаний до порту передового базування Рота (Іспанія), проводить військово-морські операції в регіоні 6-го флоту США на підтримку інтересів національної безпеки США в Європі. ВМС США регулярно діють у Чорному морі відповідно до міжнародного права, включаючи Конвенцію Монтрьо.

6-й флот США, штаб-квартира якого знаходиться в Неаполі (Італія), проводить повний спектр міжвійськових та військово-морських операцій, часто спільно з союзниками та партнерами з інших державних відомств, з метою просування національних інтересів США та безпеки й стабільності в Європі та Африці.

В жовтні минулого року "Портер" зайшов в Одеський порт із дружнім візитом.

Довідка УНІАН. Ракетний есмінець USS Porter (DDG-78) - корабель класу «Арлі Берк» (Arleigh Burke) ВМС США. Основне озброєння есмінця - 90 ракетних пускових установок, в яких можуть знаходитися зенітні і протичовнові ракети, а також крилаті ракети «Томагавк». Управління озброєнням корабля здійснює система «Іджіс». У 2013 році корабель було модернізовано. Тепер він здатний нести ракети SM-3, призначені для боротьби з балістичними ракетами і супутниками на навколоземній орбіті.