Росіяни запустили Україною 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан сумнівається у спроможності росіян здійснювати такі ж масовані удари, до яких країна-терорист вдавалась восени-взимку 2022 року. 

Масований удар 100 ракетами експерт в інтерв'ю ТСН назвав "нереальним". "Там є певні проблеми з крилатими ракетами. Росіяни їх використовували до зими. Остання масована атака була до 9 березня. Зараз вони можуть виконувати бойові завдання кількістю ракет у районі двох десятків, плюс-мінус п'ять ракет", - відповів полковник запасу.

Світан зауважив, що напередодні удару по Україні 1 травня російські загарбники підняли у небо таку кількість Ту-95 і Ту-160, якої вистачило б для одночасного залпу 100 ракет, але в результаті РФ вистріляла близько 20 крилатих ракет (якась кількість навіть не долетіла до України).

Відео дня

"Найімовірніше, підйом ракетоносіїв - це було ІПСО, щоб збити, розосередити нашу систему ППО. Вони підняли частину літаків для відволікання уваги", - зауважив Світан.

Удар по Україні 1 травня - головне

У ніч на 1 травня Росія випустила по Україні 18 ракет повітряного базування Х-101/Х-555, з них 15 вдалось збити. Однак у ту ж ніч ворог завдав удару по Павлограду, влучивши, зокрема, у промислове підприємство. Також пошкоджено 80 приватних житлових будинків та 24 багатоповерхівки, є понад 30 поранених.

Нова тактика РФ, на думку експерта Олександра Коваленка, найімовірніше, пов'язана з прибуттям в Україну передових Patriot: "Завдяки цим розкриттям окупанти складають карту розміщення тих чи інших засобів ППО згідно з ешелонами і кількісному насиченню". 

В ОК "Південь" це підтвердили. За словами спікерки південного командування Наталі Гуменюк, відтепер ворог на тлі чуток про підготовку України до контрнаступу відшукує логістичні шляхи і центри ЗСУ, але й не відмовився від ударів по енергооб'єктах. 

Вас також можуть зацікавити новини: