На що здатні далекобійні ракети Storm Shadow? / фото airforce-technology.com

Передані Україні Великою Британією ракети Storm Shadow викликають багато питань, в тому числі, чи є аналоги такої потужної зброї у РФ. 

Як передає кореспондент УНІАН, про значення та особливості Storm Shadow на брифінгу у медіацентрі Україна-Одеса розповів технічний спеціаліст з авіації та ракетного озброєння Станіслав Маньков. 

За його словами, це дуже зручний інструмент для нанесення точних ударів по захищеним цілям навіть у глибокому тилу ворога. Йдеться про відстань до 500 км, в залежності від модифікації цього сімейства ракет. 

Відео дня

"Storm Shadow має вишикувану систему наведення. Як, можу спрогнозувати, вона зможе успішно вражати цілі у важких умовах радіоелектронної боротьби. Її бойова головка створена для проникненні у захищені бункери. Наприклад, як командні пункти ворога в Криму або склади боєприпасів російського флоту", - розповів експерт. 

Маньков уточнив, що йдеться про можливе враження дуже добре захищених об’єктів, які складно дістати звичайними типами ракет. Тому раніше ці цілі були недоступні для ЗСУ - це перша потужна ракета з дальністю від 300 км, яку отримала наша країна. 

Як зазначив експерт, Велика Британія не уточнила, якої самої модифікації Storm Shadow надані Україні. Проте відомо, що їх можна запускати, як з літаків, так і з кораблів. За даними Манькова, потенційно певні моделі Storm Shadow  можна використовувати з наземних пускових установок. 

"Які саме моделі нам передані, покаже час. Скоріш за все, ми дізнаємося про це, коли вони влучать в ціль – по якимось уламкам. Наскільки мені відомо, в цій ваговій категорії і категорії по дальності у ворога немає прямого аналога. Немає ракети з такою вишикованою системою наведення, з такою боєголовкою для ураження захищених підземних структур", - акцентував експерт.

Він припустив, що наразі, після інформації про отримання Україною Storm Shadow, командуванню російської армії доведеться змінювати свої плани, запроваджувати заходи для розосередження цінних систем озброєння. Наприклад, літаків та складів з боєприпасами для них. 

"Також противнику доведеться "дрібнити" командний склад армії, тобто все це – для них є  додатковими проблемами", - пояснив фахівець. 

Storm Shadow для України - що відомо

Нагадаємо, на цьому тижні Велика Британія підтвердила передачу Україні далекобійних крилатих ракет Storm Shadow, які дають важливі додаткові можливості Україні у війні, яку розпочала РФ. 

Також повідомлялось, що Storm Shadow навіть краще за американську ATACMS - бойова частина  вдвічі потужніша, пробиває навіть армований бетон.

Радник Комісії США з безпеки в Європі Пол Массаро на карті показав, куди можуть дістати ракети Storm Shadow

Вас також можуть зацікавити новини: