Перехоплення ATACMS російськими системами ППО - це репутаційні втрати для американського ВПК / фото US Army

Білий дім продовжує вагатися з постачанням Україні ракет великої дальності ATACMS, не дивлячись на досить сильний пресинг з боку як демократів, так і республіканців.

Військовий експерт Олександр Коваленко впевнений, що все це вказує на те, що все ж рішення не зовсім політичного характеру, а виправдання про удари по РФ - фарс.

"Спочатку ми регулярно і навіть зараз чуємо про те, що в Білому домі не хочуть передавати Україні ATACMS, оскільки побоюються, що Київ їх тут же направить на об'єкти на території Росії. Але Україна з 2022 року більш ніж довела той факт, що ми не застосовуємо західну зброю по території Росії. Потім виникла версія, що через згортання програми ATACMS в США відсутнє їх серійне виробництво, а тому, кожна ракета на вагу золота і дорога самим же штатам. Згідно з даними на 2015 рік у США в строю і на зберіганні знаходилося до 4 тис ракет ATACMS різних типів", - написав він.

Відео дня

Експерт зазначив, що багато питань і нестиковок, але мало хто звертав увагу на іншу обставину, а саме те, що ATACMS, по суті, є балістичною ракетою, з піковою швидкістю 3М, чим схожа з тими ж 9М723/728 ОТРК "Іскандер", які сучасне ППО вельми успішно збиває.

"Виключно теоретично, у ATACMS не настільки великі шанси прорвати російську ешелоновану ППО, як, наприклад, у дозвукової Storm Shadow, яка летить на наднизьких висотах. С-400, ЗРК Бук-М2/3, Тор-М2, все це в теорії повинно зі змінною, але все ж успішністю, перехоплювати ATACMS. У свою чергу, перехоплення ATACMS російськими системами ППО це репутаційні втрати для американського ВПК, який не може собі цього дозволити. І з цього робимо висновки про реальні причини, чому у нас досі немає ATACMS - невпевненість США в невразливості своєї ракети", - вважає Коваленко.

Він не виключає, що замість того, щоб перевірити на практиці, чи дійсно у російських систем ППО є шанси перехоплення ATACMS, прийнято рішення не перевіряти зовсім.

"З іншого боку, це не означає, що отримання ATACMS для України цілком і повністю закрите питання. Адже після того, як в зоні бойових дій, російська ешелонована ППО перестане існувати як цілісна мережа, а отже, вести ефективне відстеження цілей і перехоплення, тоді не виключена поява ATACMS", - додав аналітик.

Передача ракет ATACMS Україні - деталі

У Сенаті США оцінили шанси надання Україні далекобійних ракет ATACMS, радіус дії яких становить до 300 кілометрів. Головний республіканець в Комітеті з міжнародних відносин США сенатор Джеймс Е. Ріш, назвав "досить високою" цю ймовірність.

У Міністерстві оборони Сполучених Штатів прокоментували інформацію про нібито наближення Вашингтона до передачі Україні ракет великої дальності ATACMS. У відомстві не мають інформацію про будь-які плановані на найближчий час рішеннях з цього питання. 

Головним фактором передачі Україні далекобійних ракет ATACMS до вже наявних РСЗВ HIMARS стане розуміння того, що нинішній Путін є дуже слабким і не контролює в країні ряд процесів, вважає радник глави ОП Михайло Подоляк.