У США зрозуміли, що "червоні лінії" Путіна не такі суворі, як здавалося / скріншот

Головним фактором передачі Україні далекобійних ракет ATACMS до вже наявних РСЗВ HIMARS стане розуміння того, що нинішній Путін є дуже слабким і не контролює в країні низку процесів, вважає радник глави ОП Михайло Подоляк.

"Мені здається, вже існує розуміння що, чим швидше Росія перестане існувати за такого занадто слабкого президента, тим краще буде для глобальної безпеки", - висловився Подоляк.

Другим фактором, за його словами, стало розуміння Америкою, що "на цьому  етапі наступальних операціях справді необхідно розривати логістику і забезпечення Росії, яка наситила оборону великою кількістю сил і засобів.

"Третій фактор - це психологічний фактор. Тому що переговорні процеси завжди йдуть... і на рівні президента України, і на рівні інших високопоставлених осіб держави.. Не варто забувати і про постійний тиск конгресменів і сенаторів США, які періодично виходять з ініціативою, що Україні потрібно передати необхідний обсяг далекобійних ракет. Плюс - загальний тиск. Щодо підтримки України у США зросла "двопартійність", - пояснив Подоляк.

ATACMS для України і наслідки перевороту в РФ - головне на 1 липня

Як писало видання Politico напередодні, американські чиновники побачили під час заколоту Євгена Пригожина уразливості авторитарного режиму Володимира Путіна. Відтепер, як писали журналісти, на Заході легше буде ухвалюватися рішення про передачу Україні винищувачів F-16

Також зазначалося, що на саміті НАТО в Литві 11-12 липня буде оголошено про новий масштабний пакет військової допомоги Україні. Захід охочіше надаватиме озброєння Україні.

На тлі невдалого збройного заколоту в РФ сенатори знову почали підштовхувати Білий дім до надання Україні далекобійних ATACMS. Наприклад, головний республіканець Комітету з міжнародних відносин США сенатор Джеймс Е. Ріш назвав "досить високою" можливість передачі Україні цих снарядів

Своєю чергою, газета WSJ писала, що Адміністрація Байдена США "близька до схвалення" передачі ATACMS для України, що у Пентагоні пізніше спростували

Відомо, що першою країною Заходу, яка розблокувала для Києва можливість отримання далекобійних ракет, стала Велика Британія. Авіація ВСУ регулярно б'є крилатими ракетами Storm Shadow по шляхах постачання і базах розміщення російських сил на окупованих територіях. 

Вас також можуть зацікавити новини: