У росіян є ракета А-235 "Нудоль", яку можна використовувати для збиття міжконтинентальних балістичних ракет / фото REUTERS

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський прокоментував імовірну ідею росіян про удар по Україні космічною ракетою, назвавши ці плани шаленими. В ефірі "1+1" експерт зауважив, що в разі обговорення таких планів в РФ дискутивним є питання саме інструменту, який росіяни можуть використати для такого удару. 

"Тому що космічна ракета, якщо вона не конвертована із міжконтинентальної балістичної ракети, то це такий собі носій для доставки звичайної боєголовки", - пояснив він.

За словами Киричевського, якщо росіяни й справді обговорюють такі плани, чого не можна виключати, то вони використають інший більш придатний для цього засіб.

Він нагадав, що до 2017 року в РФ розвивався проект нової балістичної ракети середньої дальності, однак його призупинили на користь створення крилатої ракети "Іскандер-К". Згодом росіяни заявляли ще про кілька таких проектів, однак їх також призупиняли.

"Є ще один інструмент, який вони теоритично зможуть спробувати запустити. У них є так звана протиракета А-235 "Нудоль", яку можна використовувати для збиття міжконтинентальних балістичних ракет. Вони саме цією ракетою погрожували збивати супутники "Starlink"... От можливо, якщо росіяни все ж виношують такі шалені плани, то вони можуть використати для доставки такої бойової частини скоріше ці ракети, про які я говорив", - додав експерт. 

Він уточнив, що небезпека цього плану полягає у тому, що вищезгадані ракети Україна не може збивати. Декілька комплексів для збиття цих ракет є лише у Сполучених Штатах Америки, а оперативно перекинути їх до України, на думку Киричевського, навряд чи вийде. 

Російські обстріли України - що готує агресор

Як повідомляв УНІАН, за даними німецького видання Bild, колишній глава Роскосмосу Дмитро Рогозін пропонував російському диктатору Володимиру Путіну завдати удару по Україні космічною ракетою. Він також обговорював таку можливість з представниками галузі.

На цю ідею відреагували й у Головному управлінні розвідки Міноборони України. Представник ГУР Андрій Юсов зауважив, що Рогозін з одного боку - "російський нацист, схиблений імперськими ідеями", з іншого боку - "не науковець і далекий від космічної галузі". Юсов зауважив, що сам факт такої розмови є можливим.

Вас також можуть зацікавити новини: