У Москві пройшов так званий "парад перемоги" / Скріншот

На параді 9 травня 2023 року у Москві було значно менше техніки, ніж у попередні роки. Красною площею проїхався і музейний Т-34 - і той був з нюансом. Втім, експерти наголошують, що сам парад для росіян радше зіграв "у мінус".

Як розповів в ефірі телемарафону керівник експертної групи з питань внутрішніх комунікацій МО Василь Павлов, цей танк росіянам довелося тягти аж з далекого Лаосу. "І той привезений з Лаосу з числа тих танків, які Росія передавала для використання у Демократичній Республіці Лаос. Тобто ми бачимо певну кризу", - зауважив він.

Водночас інший аналітик Олександр Мусієнко в цьому ж ефірі зазначив, що наявність або відсутність якоїсь техніки на параді не свідчить про реальний потенціал ВПК Росії. "Це не має жодного значення, це треба сприймати виключно як виставу. По параду не можна судити ні про наявність технік, ні про кількість, яка перебуває в бою, ні про її наявність чи потенціал, який можна використати", - пояснив Мусієнко.

Відео дня

Також він наголосив, що соромом є не відсутність якихось видів озброєння на російському параді, а сам парад як такий. "Сором проводити парад за таких умов і сором виходити з тими месенджами, з якими виходить Путін. Це найголовніша ганьба", - відповів експерт.

Мусієнко підкреслив, що зараз на росіян весь світ дивиться як на варварів: "Кому і що ви хочете довести? Це просто певні комплекси. Для них цей парад грає в мінус, а не в плюс".

Парад в Москві 9 травня - що відомо

На Красній площі в Москві з нагоди радянського Дня перемоги росіяни провели щорічний парад техніки і збройних сил. 

Щоправда, цьогоріч він пройшов у максимально стиснутому форматі: всього за 45 хвилин площею проїхались, за підрахунками аналітиків, броньовані автомобілі "Тигр", "Урал", "КамАЗ", ракетні комплекси "Іскандер", С-400, "Ярс", БТР "Бумеранг". З танків був представлений тільки Т-34.

Разом з тим ганебний парад відвідали лідери, зокрема, Киргизстану, Казахстану і Узбекистану, що, на думку Інституту вивчення війни, є спробою Кремля використати парад для демонстрації свого впливу на країни Центральної Азії.

Україна вже назвала рішення лідерів вказаних країн "недружнім кроком" на тлі масованого ракетного удару по Україні вранці 9 травня.

Вас також можуть зацікавити новини: