Росіяни викотили всього три танки на парад у Москві / скріншот

На парад в Москві 9 травня викатили всього три танки. Це були танки Т-34-85, випущені у 1950-х роках в Чехословаччині. Їх могли доставити з Лаосу, пише "Медуза".

Зазначається, що Т-34-85 - це модифікація радянського танка Т-34 з 85-міліметровою гарматою, яку в 1940-1950-х роках випускали в СРСР, Чехословаччині та Польщі.

"У 1980-х Т-34-85 надійшли на озброєння армії Лаосу. А кілька років тому країна повернула (Росії 30 справних танків Т-34, які планувалося використовувати для парадів на Красній площі і зйомок історичних фільмів", - йдеться у повідомленні.

Аналітики OSINT прийшли до висновку, що сьогоднішній парад в Москві став найкоротшим за останні 20 років, він тривав всього 45 хвилин. Кількість техніки порівняно з 2021 роком скоротилася майже в 4 рази: цього року площею проїхала лише 51 одиниця військової техніки, а у 2021 - 197 одиниць.

Також варто відзначити, що на російській військовій техніці не були нанесені символи російського вторгнення на Україну, літери "z", "v", "o".

Як зазначає "Агентство", нинішній парад став самим нечисленним за кількістю учасників з 2008 року-в ньому взяли участь близько восьми тисяч військових.

"У цьому параді також брало участь набагато менше техніки, ніж минулого разу.. Червоною площей проїхали броньовані автомобілі "Тигр", "Урал", "КамАЗ", ракетні комплекси "Іскандер", С-400, "Ярс", БТР "Бумеранг". З танків був представлений тільки Т-34", - йдеться у повідомленні.

У 2022 році Червоною площею проїхали 20 танків: 10 Т-72, три танки "Армата" і сім танків Т-90. три БМП "Курганець", три БМП-3, чотири БМП-2, п'ять БРР-82А, 10 БТР-МДМ, 10 БМД-4М, три БТР "Бумеранг", шість "Іскандерів", чотири комплекси "Бук-М3", чотири "Тор-М2", вісім ракетних установок С-400, вісім гаубиць "Мста-С", три "Ярса", сім машин "Торнадо-Г", сім "Тайфун-К", три "Тайфун-ВДВ", шість "Тигр-М", дев'ять роботехнічних комплексів "Уран-М", чотири машини "Урал-63704".

Парад у Москві 9 травня - що повідомлялося

Раніше повідомлялося, що на парад у Москві пригнали тільки один танк-раритетний Т-34. Однак пізніше на відео трансляції параду помітили, що танків було три. Слідом за ними пройшли бронеавтомобілі "Тигр" і "Урал". Далі по площі проїхала колона оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", зенітно-ракетних комплексів С-400 і самохідних пускових установок ядерних ракет "Ярс".

МЗС України назвало аморальним і недружнім кроком приїзд лідерів Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та узбекистану на парад у Москві 9 травня.