Українці вже могли таємно пройти навчання на ДРЛВ ASC 890 / фото Вікіпедія

Пакет військової допомоги Швеції, який оголосили 29 травня, включає літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890. Ефект від такого літака в ефірі Radio NV пояснив військовий експерт, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

"Я не є фахівцем з авіації, але в будь-якому випадку літак, який зможе допомогати нашим військовим виявляти загрози в повітрі з боку РФ (ракети, літаки, гелікоптери, – ред.), буде для нас плюсом… Такий літак був отриманий не просто так. Найімовірніше, було прохання від української сторони. І ми його, очікую, що найближчим часом отримаємо", – зазначив  експерт.

Він також нагадав про необхідність навчанням екіпажу. Ступак водночас припускає, що українці вже могли його пройти "під покровом великої таємниці".

Відео дня

Допомога від Швеції

Уряд Швеції оголосив про новий пакет військової допомоги для України. До нього входять літак, бронетехніка та інше озброєння, повідомляють на сайті відомства. Цей пакет є найбільшим на сьогоднішній день, його вартість перевищує 13 мільярдів шведських крон (понад 1,2 мільярда доларів).

До пакету допомоги увійшов щонайменше один літак далекого радіолокаційного виявлення ASC 890 (Saab 340 AEW&C). Передача Україні навіть одного літака AWACS дозволить більш ефективно наводити винищувачі, у тому числі, літаки F-16, котрі вже скоро повинні почати захищати небо нашої країни.

Вас також можуть зацікавити новини: