Веніславський спрогнозував, коли Україна отримає західні літаки / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Представник президента у Верховній Раді, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки, нардеп Федір Веніславський заявив, що питання про надання нашій країні сучасних літаків точно буде вирішене, проте вони потрібні сьогодні. Він прогнозує, що в оптимістичному варіанті Україна отримає західні винищувачі у другому півріччі чи кінці 2023 року.

"У мене немає жодних сумнівів, що Україна отримає і авіацію, і більш дальнобійні артсистеми, і ракети. Нюанси полягають в тому, що наші партнери приймають рішення з запізненням на три-чотири місяці", – наголосив він в ефірі "Еспресо". 

Аргументуючи свою думку щодо того, що Україна неодмінно отримає авіацію, нардеп навів приклади Німеччини та США.

Відео дня

"Спочатку Україна не отримувала від Німеччини взагалі нічого, крім аптечок, шоломів та бронежилетів. Потім пішли боєприпаси, САУ. Зараз вже танки і йде дискусія навколо літаків. Те ж саме зі США – спочатку отримували стрілецьку зброю, протитанкові гранатомети та ПЗРК, зараз вже доконаний факт отримання системи Patriot. Влітку щодо цього було багато скептичних заяв та оцінок. Тому питання про літаки точно буде вирішене, але вони потрібні сьогодні. Ми їх отримаємо в оптимістичному варіанті друга половина – кінець року", – пояснив Веніславський.

Надання літаків Україні: що відомо

У четвер, 9 лютого 2023 року, президент України Володимир Зеленський повідомив, що деякі лідери Європейського Союзу заявили про готовність надати Україні бойові літаки. 

Словаччина готова пожертвувати свої винищувачі МіГ-29 для посилення обороноздатності України. Київ може отримати від Братислави 11 або 12 бойових літаків. 

Крім того, про переговори про постачання Україні сучасних винищувачів розповів премʼєр Нідерландів Марк Рютте. Він зазначив, що вони проходять "за зачиненими дверима".

Водночас Бельгія не може передати Україні свої винищувачі, оскільки літаки потрібні їй самій. Про це заявив прем'єр-міністр країни Олександр де Кроо.

Вас також можуть зацікавити новини: