Винищувач F-35B / фото REUTERS

Румунія планує розпочати процедури підписання контракту на придбання винищувачів F-35 у цьому році або не пізніше наступного року.

Міністерство оборони Румунії планує отримати першу ескадрилью літаків після 2030 року, заявив очільник головного управління озброєнь міністерства національної оборони Румунії генерал-майор Теодор Інчікаш.

"Придбання F-16 – проміжний етап до реалізації літака 5-го покоління, тобто F-35. Румунська армія прагне отримати першу оперативну спроможність, першу ескадрилью літаків F-35, після 2030 року", – сказав генерал-майор Теодор Інчікаш.

Відео дня

Наразі для потенційного замовлення необхідно завершення всіх законодавчих кроків, таких як отримання висновку вищої ради національної оборони (CSAT) і рішення парламенту.

Для отримання першої ескадрилії літаків в 30-х роках Румунії необхідно провести комплексні кроки, такі як аналіз інфраструктури та інвестиції в неї. Придбання літаків – теж складний процес з точки зору узгодження та доставки.

"Бажано, щоб у цьому чи наступному році ми зробили перші кроки для підписання контракту на F-35", – резюмував Інчікаш.

Він підкреслив, що цей підхід не може бути здійснений без схвалення вищої ради оборони країни та без попереднього схвалення парламенту Румунії.

Сусіди Росії посилюють власну оборону

Польща здійснила масштабну закупку сучасної зброї на тлі російської агресії.

Минулого літа стало відомо, що Казахстан посилює свою обороноздатність, побоюючись війни з Росією.