Швеція оголосила новий пакет військової допомоги для України, в рамках якого нашій державі зокрема буде передано два літаки далекого радіолокаційного виявлення, які за технічними характеристиками перевершують збитий Силами оборони російський А-50У. Це дуже серйозний подарунок. Чому? Поясню.

Як зараз забезпечується інформування наших ППО? Для цього літають AWACS (літаки далекого радіолокаційного виявлення, "аналог" збитого А-50У). Літак, що літає вздовж Польщі та Румунії, допомагає нам бачити, коли і що злітає з російської території, або з окупованої росіянами території. Він бачить десь на 800 кілометрів. Крім цього, в акваторії Чорного моря, на висотах 16-18 кілометрів, так, щоб їх не було можливості дістати, літають Global hawk (розвідувальні безпілотники, - УНІАН). Інформація, яку ми таким чином отримуємо, дозволяє нам розуміти, де ворог, які в нього є засоби ППО, звідки пускаються ракети.

Якщо у нас з’являються F-16, думаю, нам будуть допомагати в такому ж режимі.

Відео дня

Але, можливо, у наших партнерів в цей час AWACS не патрулює, чи він буде знаходитися в тій точці, яка не буде вирішувати питання наведення на ціль F-16. В такому разі ціленаведення можна зробити або з самого літака F-16, або з літака ДРЛО, який бачить та передає на F-16 таку інформацію.

Є велика кількість бельгійських F-16, які мають радар, що не дуже далеко бачить: на 100-120 кілометрів - майже як наші МіГи. Звісно, радар можна модернізувати, але тут є ціна питання. Приміром, в одному з контрактів Румунія отримала F-16, вартість якого була на рівні 10-12 мільйонів доларів, а сам сучасний радар коштує десь 2 мільйони доларів…

Однак якщо F-16 отримує цілевказання від літака типу AWACS, то йому свій потужний радар не надто й потрібен. Він зможе запустити ракету, отримавши ціленаведення від AWACS.

Ще один момент: на AWACS може бути й командний пункт.

Наявність такого літака дозволить отримувати повідомлення про всі загрози з повітря, інформацію стосовно того, що є на окупованих територіях та території РФ, виходячи з параметрів радару, а також надавати цілевказання як засобам ППО так і тим самим ATACMS, літакам F-16, МіГ-29, Су-24 і наводити ракети Storm shadow.

Адже зараз яка є проблема? З’явилася ціль, яку потрібно вразити. Отримали команду, Су-24 злітає і летить кудись. Потім він може випустити ракету  Storm shadow, однак в нього немає з нею зв’язку і він не може її перенацілити, коли вона вже полетіла. А такі літаючі радари дозволяють здійснювати корегування під час польоту ракети.

Костянтин Криволап, авіаційний експерт